Srbija: Privrednici bankama duguju tri milijarde eura

Dodajte komentar

Tri milijarde eura “teški” su nenaplativi krediti privrednika. Čak 19.000 preduzeća i 16.000 preduzetnika duže od tri mjeseca ne namiruje svoje rate, pa su ih banke klasifikovale u dužnike najgore D kategorije, pišu Novosti.

Time je ova nelikvidnost postala još veći problem i samih banaka, koje su morale isto toliko para dodatno da izdvoje na ime takozvanih rezervacija. Sada je, praktično, blokirano oko šest milijardi eura zbog problematičnih zajmova privredi.

„Koliki problem predstavljaju nenaplativi krediti, jasno je kada se u obzir uzme podatak da je ukupni kapital banaka u Srbiji oko 5,5 milijardi eura,“ ističe Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. „Teško je naći rejšenje u kratkom roku. Jedino rješenje je oživljavanje privrednih aktivnosti, investicija i proizvodnje. Samo to može da dovede do pada problematičnih zajmova. Sve drugo je liječenje posljedica.“

Ni nedavno održana konferencija pod nazivom “Beogradska inicijativa” nije dala konkretan odgovor na problem rješavanja problematičnih zajmova.

U Narodnoj banci ukazuju da su mjere usvojene s kraja prošle godine otvorile put ka pronalaženju rješenja.

Novosti podsjećaju, da od posjlednjeg dana prošle godine banke dospjela potraživanja od preduzeća mogu da ustupe i drugim firmama. Riječ je, praktično, o trgovanju dugovima. Tako bi banka, za manje para, nekoj trećoj firmi prodala potraživanje od svog klijenta, čime bi oslobodila i novac zarobljen na ime rezervacija.

Jedini uslov koji se pred banke postavlja jeste da potraživanje dospije i da o ustupanju potraživanja u roku od pet dana obavijeste NBS. Ipak, centralna banka još uvijek ne želi da izađe u javnost sa zvaničnim podacima.

„Budući da su izmjene regulative u vezi sa ustupanjem potraživanja od pravnih lica stupile na snagu 31. decembra 2012. godine, smatramo da ukupne efekte ovih promjena još nije moguće sagledati, ali istovremeno vjerujemo da postoji interesovanje banaka za ustupanjem potraživanja, kao i da postoje zainteresovana lica koja bi ta potraživanja otkupila,“ rečeno je “Novostima” u NBS.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *