S&P: Socijalno eksplozivna nezaposlenost u nekim zemljama eurozone

Dodajte komentar

Iz agencije Standar&Poor's (S&P) upozoreno je danas da je u Španiji, Italiji, Portugaliji i Francuskoj visoka nezaposlenost „socijalno eksplozivna”.

Velik je rizik da te zemlje neće uspjeti da sprovedu nužne reforme jer su nezaposleni sve manje spremni na štednju, smatra čelnik njemačke filijale S&P-a Torsten Hinrich.„Visoka nezaposlenost u Španiji, Italiji i Francuskoj socijalno je eksplozivna. Mora postojati socijalni konsenzus o mjerama štednje. Visoka nezaposlenost ne doprinosi konsenzusu”, izjavio je Hinrich za današnje izdanje njemačkog lista Neue Osnabruecker Zeitung.

Dodao je da su Španci i Portugalci već pokazali da su spremni da podnesu mjere štednje, no to se „ne može zauvijek nastaviti”.

U Italiji postoji i opasnost da nova vlada neće biti dovoljno snažna za sprovođenje reformi koje bi ojačale oporavak ekonomije, izjavio je Hinrich, prenosi seebiz.eu.

S&P i dalje Njemačkoj dodjeljuje vrhunski, trostruki A kreditni rejting sa stabilnim izgledima. „Njemačka je jedna od nekolicine stabilnih država s AAA rejtingom, koje još imamo u Evropi”, poručio je Hinrich.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *