Turska gradi finansijski centar koji će zasjeniti Wall Street

Dodajte komentar

Turski predsjednik Abdulah Gul nedavno je iznio procjenu da će njegova zemlja do 2050. godine postati najjača evropska ekonomska sila.

O ozbiljnim namjerama Turske govore i stope rasta. Turska je prošle godine bila sedma najjača ekonomija u Evropi, dok je prema podacima lista Economist zauzela 17. mjesto u svijetu. Turska je ozbiljna u ostvarenju planova da do 2023. uđe među 10. najvećih ekonomija svijeta i stoga želi da Istanbul pretvori u globalni finansijski centar.

Prema pisanju stranih medija Istanbul će dobiti novi finansijski centar koji će zasjeniti njujorški Wall Street. Na 70 hektara u azijskom dijelu grada biće podignut kompleks vrijedan 2.6 milijardi dolara. Glavna infrastrukturna poboljšanja ovog plana uključuju i izgradnju nove linije podzemne željeznice, kao i novu infrastrukturu održive energije, ali i bezbijednosti i podatka.

Planovi izgradnje obezbjeđuju okvire za razvoj održivog finansijskog centra na način koji podržava potrebe ljudi, ekološku i ekonomsku održivost upravljanja u novom globalnom modelu urbanizma koji je ukorijenjen u turskoj kulturi.

Radovi na lokaciji su započeli, a završetak projekta očekuje se krajem 2016. godine. Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *