Odobrena pomoć od 10 milijardi eura za Kipar

Dodajte komentar

Predstavnici eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda dogovorili su se jutros o planu pomoći od 10 milijardi eura za Kipar pod uslovom da ova zemlja poveća poreze, privatizuje dio državne imovine i uvede strože regulative u sektoru bankarstva.

Ministri finansija zemalja eurozone sinoć su Kipru odobrili paket pomoći od 10 milijardi eura da bi spriječili bankrot ostrvske države i nestabilnost na evropskim tržištima.

Predsjedavajući Evrogrupe Jeron Dijselblom izjavio je nakon sastanka da je pomoć odobrena da bi se očuvala finansijska stabilnost Kipra, ali i čitave eurozone.

Jedan od preduslova pomoći je i jednokratno oporezivanje bankarskih depozita većeg od 100.000 eura sa stopom od 9,9 odsto, te oporezivanje manjih depozita, jednokratno, sa stopom od 6,75 odsto.

Iako je paket spasa za Kipar mnogo manji od onog odobrenog Grčkoj ili Irskoj, ipak se smatra ključnim za budućnost eurozone, jer bi bankrot čak i male države izazvao nestabilnost na tržištima i potkopao povjerenje investitora u drugim državama eurozone.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *