10 načina kako da izbjegnete “bacanje” para

Dodajte komentar

Predstavljamo vam 10 lakih načina na koje možete da uštedite pare čak i u ovim kriznim vremenima. Kako ušparati na hrani, računima, popustima ili smanjiti troškove za mobilni telefon…

Ne kupujte hranu koju ćete baciti

Ponekad je teško precizno proračunati koliko će vam hrane biti potrebno u narednom periodu i često se dešava da kupite više nego što vam zaista treba. Zato se lako može desiti da vam se taj višak hrane pokvari prije nego što stignete da pojedete. To možete riješiti time što ćete isplanirati svoje obroke i kupiti odgovarajuće količine hrane. Isto tako, korisno je znati koje vrste namirnica mogu da stoje prije nego što se pokvare. Obavezno vodite računa o rokovima trajanja na ambalaži. Ako već niste sigurni da li ćete pojesti sve što ste kupili i spremili, naručite obrok iz nekog od restorana koji radi kućnu dostavu hrane.

Ne ignorišite kvarove u svom domu

Ukoliko osjećate promaju, to znači da vjerovatno imate visoke troškove za grijanje. Provjerite da li prozori i vrata dobro dihtuju, a ukoliko promaja duva odatle, zatvorite šupljine u okviru ili zamjenite problematične ramove. Kada cijev u kupatilu počne malo da curi, odmah je zamjenite, jer kasnije može da pukne, pa ćete morati da plaćate ozbiljniju popravku, a možda i krečenje. Redovno održavanje kućne infrastrukture će vam kasnije uštedeti dosta para na drugoj strani.

Racionalno odaberite paket za mobilni telefon

Dosta ljudi ne vodi računa o tome da li paketi za mobilne telefone koje koriste zapravo odgovaraju njihovim potrebama. Tako možete imati skuplji paket koji vam pruža gigabajte interneta ili na stotine minuta razgovora  koje nikada nećete iskoristiti. Po istraživanjima, polovina korisnika pametnih telefona ne koristi pun potencijal paketa koje plaća. Obratite pažnju na svoju realnu potrošnju i shodno tome odaberite paket koji će vam najviše odgovarati.

Koristite popuste

Naše babe i dede su u pravu kad vode računa o svakom dinaru i pažljivo prate kada je neki artikal na popustu. Možda vam se to čini sitničavim, ali mjesečne uštede mogu da budu značajne. Pratite biltene s popustima lokalnih supermarketa, pa iskoristite mogoćnosti kupujući proizvode koje često koristite u većoj količini nego inače. Ako planirate kupovinu nekih skupljih artikala, poput tehnike ili odjeće, a ne žuri vam se, bolje sačekajte sezonske popuste. Iako je kod nas internet marketing  i dalje skroman u poređenju s visokorazvijenim potrošačkim tržištima, postoji nekoliko domaćih sajtova na kojima je moguće iskoristiti reklamne popuste za razne proizvode i usluge, obično do 50 odsto. Kupujte vikendom u megamarketima koji daju vikend-popuste od najmanje 10%.

Isključujte uređaje koje ne koristite 

Kućni aparati pojedinačno možda ne crpe mnogo energije, ali ako su svi uključeni sve vrijeme, račun za struju lako može da vam ode pod oblake. Isključujte televizore i kompjutere kada izlazite iz kuće. Gasite svjetla u prostorijama u kojima trenutno ne boravite. Obratite pažnju da je noću struja višestruko jeftinija, pa ako možete, tada uključujte veš-mašinu i TA peć.

Pazite na to kako se hranite

Ako ikako možete, izbjegnite da kupujete brzu hranu, pošto je ona višestruko skuplja od one spremljene kod kuće ili u pristojnom restoranu, a i nezdravija je. Ustanite 15 minuta ranije i doručkujte pre odlaska na posao umjesto da se hranite na ulici. Ako baš ne stižete, onda odaberite neki od restorana zdrave i ukusne hrane koji su specijalizovani za zaposlene ljude, tako da ćete u vrijeme pauze za ručak sebi priuštiti kvalitetan obrok, po pristojnoj cijeni.

Pregovarajte oko plate

Iako je broj poslova u Crnoj Gori na kojima možete da pregovarate oko plate ograničen, ukoliko ste profesionalac sa iskustvom i znanjem, možete biti vrijedniji poslodavcu nego što mislite. Zato nemojte da budete stidljivi, pa kada vas na razgovoru za posao pitaju koliku platu očekujete, budite realni u procjeni svoje vrijednosti. Tražite više da biste dobili više. Nije sramota, jer ako vrijedite, biće vam plaćeno, a vrijedite onoliko koliko sebe cijenite.

Ne “ložite” se na tehnološke novotarije

Kompanije koje se bave tehnološkim inovacijama nemaju baš revolucionarne proizvode svakih nekoliko mjeseci, što ih ne sprečava da izbacuju nove modele starih proizvoda koji su tek malkice unapređeni. Potom će stvoriti medijsku kampanju kojim će probati da vas ubjede kako je u pitanju kvantni skok u odnosu na prethodnu verziju i da bez novotarije nikako ne možete da živite. Ne padajte na to. Koristite slobodno starije verzije telefona, i-buk čitača ili kompjutera dokle god zadovoljavaju vaše potrebe. Ponekad su čak  nove verzije i lošije jer imaju nepotrebne ili nedovoljno razrađene opcije.

Plaćajte račune na vrijeme

Ukoliko ne plaćate svoje račune, ne samo da će se nagomilati, već će vas sačekati i kamate. Ukoliko platite svoj račun za struju ili telefon, možete uštedjeti nezanemarljivu svotu. Zašto da kasnije platite više ako možete ranije da platite manje?

Ne trudite se da uštedite po svaku cijenu

Ponekad se biti stipsa ne isplati. Ako pokušate da odložite ili izbjegnete neke troškove, na kraju može da vam ispadne “skuplja dara nego mjera”. Nemojte izbjegavati posjete ljekarima i zubarima, jer pored toga što zdravlje nema cijenu, na kraju možete da završite s ozbiljnijim i skupljim komplikacijama. Isto važi i za kupovinu naizgled jeftinijih proizvoda. Ne isplati se da kupite neki jeftin odjevni predmet ili električnu napravu, samo da biste kroz mjesec dana morali da kupite nov proizvod, jer se prethodni, naizgled jeftiniji, pokvario ili iscjepao. Budite pažljivi s takvim površnim ekonomisanjem, jer kao što su mudro govorili naši stari: “Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino”.

Izvor:telegraf/kolektiv.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *