Srbija: Kredit samo uz krvnu sliku

Dodajte komentar

Za stambeni zajam od klijenata se traži da obave kompletan ljekarski pregled, pa i test na sidu, pišu Novosti.

Najteže je kod banke u Srbiji dobiti stambeni kredit. Osim što je riječ o velikom zaduženju na dugi rok, što automatski znači i detaljnu provjeru obimne dokumentacije, klijenti moraju zbog osiguranja života da plate i ljekarski pregled, a u pojedinim slučajevima prilože čak i negativan rezultat testa na sidu, kako bi dobili polisu osiguranja.

Doduše, ove uslove postavljaju osiguravajuće kuće, ali banke bez uplaćenog osiguranja uglavnom ne odobravaju hipotekarne kredite.

Ni manji iznosi zajmova nisu bezazleni u pogledu tražene dokumentacije.

– Za refinansiranje kredita od 200.000 dinara kod jedne strane banke tražili su mi uobičajene potvrde o primanjima, ali i prijavu prebivališta i obavezno tri telefonska broja: kod kuće, na poslu i broj mobilnog – objašnjava Beograđanin R.B. – Ono što me je začudilo jeste što su mi tražili zdravstvenu knjižicu na uvid, kao i jednu fotokopiju. Na pitanje zašto im je to potrebno, samo mi je rečeno da je to „standardna procedura banke“.

Jasno je da banka na ovaj način, u stvari, provjerava poslodavca svog budućeg dužnika.

Jer, ako zdravstvena knjižica nije ovjerena, poslodavac ne plaća svoje obaveze prema državi, pa je pitanje da li ih redovno izmiruje i prema svojim zaposlenima.

To predstavlja i potencijalnu opasnost po banku, bez obzira na to koliko kredit koji se uzajmljuje bio mali.

Banke, već standardno, traže od svakog klijenta, čak i za običan „dozvoljeni minus“, da navede lične podatke i članova svoje porodice.

Najobičniji obrazac za kredit sadrži pitanja poput: bračnog stanja, broj djece i drugih izdržavanih članova domaćinstva, broj onih koji imaju prihode, visina plate supružnika.

Traže se i detalji o mjestu prebivanja: da li je riječ o stanu ili kući, iznajmljenom prostoru, ili onom u roditeljskom ili možda sopstvenom vlasništvu. Nerijetko zahtevaju se i odgovori na pitanja da li posjedujete automobil i druge nekretnine, kao i prihode po nekom drugom osnovu.

Uprkos upozorenjima da se prilikom zaduživanja dobro prouče ugovori prije potpisa, rijetko ko od klijenata ima vremena i živaca za to. Uz svu prethodno sakupljenu i potpisanu dokumentaciju, potpisuje se i ugovor sa bankom u bar tri primjerka. Prije toga, uplaćuje se i potpisuje nalog za upit u Kreditni biro. Ipak, popunjavanje mjenica mnogima najteže pada, pošto svaka riječ mora da bude napisana pisanim slovima na tačno određenom mjestu. Bilo kakvo brisanje, precrtavanje ili prepravljanje znači kupovinu nove mjenice i novo popunjavanje dokumenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *