Dobri poslovni rezultati kompanija podstakli evropske berze

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama cijene dionica jutros porasle, dosegnuvši nove najviše nivoe u četiri i po godine, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima nekoliko evropskih kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.198 bodova, najviši nivo od septmebra 2008. godine. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,4 i 0,8 posto. Među najvećim je dobitnicama dionica Generalija, s rastom cijene za više od 5 posto, nakon što je ta grupa izvijestila o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima.

Snažno je, više od 3,5 posto, porasla i cijena dionice “K+S” jer je ta kompanija povećala procjene budućih rezultata. Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i juče objavljenim podacima o većem nego što se očekivalo rastu potrošnje u SAD-u, što ukazuje na jačanje američke privrede. „Svi već znaju da je ekonomija eurozone u lošem stanju, stoga ne možemo zanemariti dobre podatke iz SAD-a i privreda u razvoju“, kaže Christian Jimenez, portfelj menadžer u fondu Diamant Blue Question.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros porastao 1,2 posto, na 12.381 bod.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *