Skočile polise osiguranja za direktore američkih banaka

Dodajte komentar

Premije polisa osiguranja koje čelne ljude američkih banaka pokrivaju u slučaju da banka koju vode propadne, drastično su porasle.

Američka agencija za osiguranje depozita (FDIC), počela je podizati mnogobrojne tužbe protiv odgovornih čelnika i direktora banaka kako bi vratila novac koji je isplatila građanima koji su imali depozite u propalim bankama.

Napori FDIC-a donijeli su im stotine miliona dolara od vansudskih nagodbi, što je ipak znatno manje od milijardi dolara koje su banke izgubile. Čelni ljudi osiguravajućih kuća i advokati procjenjuju da su premije osiguranja za male banke povećane 15 posto od početka krize. “U segmentu malih banaka, najveći pokretač skupljih polisa osiguranja su upravo sve češći kolapsi banaka”, izjavila je Christine Wartella iz osiguravajuće kuće Chubb's.

Pritisak osiguravača posljednja je glavobolja za lokalne banke koje se još uvijek bore sa posljedicama finansijske krize, piše Wall Street Journal. Niske kamatne stope, nova regulacija i pad potražnje za kreditima stvaraju veliki pritisak na dobit. Mnoge male banke htjele bi se riješiti problema i prodati, no ne mogu naći kupce.

FDIC je od oktobra podnio 19 tužbi protiv bivših čelnika banaka, uključujući devet tužbi od ove godine, a vjerovatno ih se sprema još. Izvršni odbor agencije već je odobrio pokretanje novih 94 tužbi. No to ne znači da će se tužbe i pokrenuti, ali znače mogućnost nagodbe.

Regulatori su u SAD-u 2009. godine zatvorili 109 banaka, a njih 157 zatvorilo je svoja vrata 2010. godine.

Od 2008. FDIC potražuje ukupno 86,8 milijardi dolara gubitaka propalih banaka. Prošle godine nagodbama su dobili 337 miliona dolara, a 2011. 232 miliona, prenosi Poslovni.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *