Prihodi Crnogorskog Telekoma manji za 2,8 miliona eura

Dodajte komentar

Prihodi Crnogorskog Telekoma u 2012. godini iznosili su 114,3 miliona eura, što predstalja pad od 2,8 miliona eura ili 2,4 odsto u odnosu na 2011. godini.

Iz Crnogorskog Telekoma je saopšteno da je pad prihoda uslovljen nižim prihodima od interkonekcije i govornih servisa u fiksnoj i mobilnoj telefoniji, kao i nižim prihodima od turista. 

“Niži prihodi od ovih servisa su djelimično nadoknađeni rastom prihoda od ADSL i IPTV servisa, mobilnog interneta i prihoda od prenosa podataka, pri čemu je servis “Integris” najviše doprinio rastu prihoda od prenosa podataka”, ističu iz Telekoma.

Objašnjeno je da su kontinuirani napori usmjereni ka povećanju efikasnosti i poboljšanju strukture troškova, doveli do smanjenja operativnih troškova u odnosu na 2011. za 1,8 miliona eura ili 2,4 odsto, isključujući specijalne efekte.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni efekti, iznosila je 44,1 miliona eura, što je manje za 1,1 milion eura, odnosno 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

“Operativni profit (EBIT) i neto dobit povećani su za 4,9 miliona eura na 21,2 miliona eura, odnosno za 3,4 miliona eura na 19,9 miliona eura. Tome su doprinijeli veći troškovi amortizacije kao i otpremnine u 2011. godine”, navode iz Crnogorskog Telekoma.

Baza ADSL i Extra TV korisnika je u odnosu na 2011. porasla za 4,9 hiljada (7,6 odsto), odnosno za 6,1 hiljada (12,1 odsto). Extra TV servis je zadržao vodeću poziciju na tržištu tv operatera, sa 42 odsto tržišnog učešća na kraju 2012.

T-Mobile usluge je krajem 2012. koristilo 340 hiljada korisnika, što je 15,4 odsto manje u odnosu na 2011.

“Takvo kretanje je najviše uslovljeno padom u pripejd segmentu, što je posljedica procesa obavezne registracije pripejd korisnika. S druge strane, broj postpejd korisnika je povećan za 6,7 hiljade, odnosno za 5,2 odsto, što je omogućilo T-Mobile-u da zadrži i ojača liderstvo na tržištu mobilne telefonije, sa udjelom od 43,2 odsto”, ističu iz Telekoma.

“Godina 2012 je protekla u znaku izazova i promjena, u relativno negativnim makroekonomskim kretanjima.  Zadovoljstvo nam je što je naša kompanija, uprkos tome,  odgovorila na sve izazove na pravi način i što smo uspješno ostvarili planirano, što je rezultat naše pune posvećenosti strateškim ciljevima i odgovarajućim prioritetima“, kazao je Rudiger Šulc, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Prema njegovim riječima najviše pažnje su posvetili daljoj ekspanziji servisa zasnovanih na optičkom prenosu, povećanju prihoda od ICT servisa i stalnom unaprijeđenju mreže kao osnove za uvodjenje LTE tehnologije.

“Unutar kompanije,  fokusirali smo se na dalju transfomaciju sa namjerom da se na što bolji način prilagodimo budućim izazovima na tržištu. Očekujemo da ćemo se u 2013. susresti sa podjednako izraženim izazovima, imajući u vidu kompleksno i zahtjevno regulatorno okruženje, nove takse i poreze i porast konkurecije u svim tržišnim segmentima. Na izazove ćemo odgovoriti dosljednom primjenom strategije koja se fokusira na zadovoljstvo korisnika, povećanje interne efikasnosti i istovremeno investiranjem u nove prilike na tržištu”, zaključio je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *