Süddeutsche Zeitung: Slovenija na rubu ponora

Dodajte komentar

Njemačka i austrijska dnevna štempa se osvrće na produženje političke krize u Sloveniji.

“Slovenija na rubu ponora” poručuje Süddeutsche Zeitung (SZ), osvrćući se na produbljenje političke krize u članici eurozone Sloveniji. SZ pojašnjava da je do produbljenja krize došlo u petak (22.2.) naveče ostavkom ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca i ministra zdravlja Tomaza Gantara.

“Oni su time povukli konsekvence iz optužbi o korupciji protiv šefa vlade Janeza Janše. Prije toga su i resorni šefovi za finansije i pravosuđe, kao i predsjednik parlamenta dali ostavke na funkcije iz istog razloga”, piše SZ.

List podsjeća da se radi o optužbama za 210.000 eura na Janšinom bankarskom računu, za kojih se ne zna odakle su došle na premijerov račun.

“Iako u parlamentu nema većinu, Janša ne želi dati ostavku”, navodi SZ.

Austrijski Standard piše da bi Janša sada ipak mogao otići s funkcije premijera.

“Nakon svađe, koja traje već sedmicama, u petak se u parlamentu pronašla većina, koja želi smijeniti nacionalno-konzervativnog političara Janšu. Opoziciona Pozitivna Slovenija je kao najjača stranka u zemlji uputila zahtjev za izglasavanje nepovjerenja, o kojem bi se već naredne sedmice mogli izjasniti. Slovenački mediji su međutim ukazali na to da izglasavanje o nepovjerenju još nije gotova stvar. Jer neki od novih partnera u vladi su i sami na probi izdržljivosti, kako se navodi”, prenosi Der Standard.

List se ujedno osvrće i na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Slovenija, navodeći da se, prema pređašnjim Janšinim izjavama, ta zemlja čak nalazi pred bankrotom.

“Proteklih mjeseci su stalno kružile glasine da će Slovenija morati potražiti zaštitu pod kišobranom za spas eura”, poručuje Der Standard, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *