Kako su banke izmislile Libor

Dodajte komentar

Određivanje međubankarske kamatne stope libor u Velikoj Britaniji još nije čisto i predmet je manipulisanja, kaže američki finansijski regulator Geri Gensler, prenosi B92.

Prema njegovim riječima, kamatna stopa od koje zavise uslovi za davanje kredita pojedincima i preduzećima često je “potpuno izmišljena”.

Libor, koji se određuje u Londonu, je kamata koja odražava prosječnu kamatnu stopu koje banke plaćaju kada pozajmljuju od drugih banaka. Libor je standard prema kojem se određuju svi ostali krediti i hipoteke.

Banke imaju obavezu da svakog dana objave procjenu o tome koliki su njihovi troškovi pozajmljivanja novca od drugih banaka.

Gensler, član američke Komisije za trgovanje robnim fjučersima, rekao je da vlasti ne mogu da garantuju da nema manipulacije liborom.

Brojne banke morale su već da plate kazne od nekoliko stotina miliona funti zbog manipulisanja najvažnijom međubankarskom kamatom.

Tako je banka Barkliz platila od 290 miliona funti zbog namještanja visine libora, švajcarska banka UBS čak 940 miliona funti, a Kraljevska banka Škotske 390 miliona funti.

Gensler je uporedio libor sa agentom za prodaju nekretnina.

– On pokušava da vam proda nekretninu uračunavajući cijenu kuća u susjedstvu u situaciji kada u okolini nema nikakvih transakcija. Štaviše, agent nije spreman da vam saopšti sve podatke i često sve samo izmišlja- rekao je američki zvaničnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *