Allianz udvostručio neto dobit u 2012.

Dodajte komentar

Njemački osiguravajući div Allianz izvijestio je u četvrtak da je u prošloj godini gotovo udvostručio neto dobit budući da ga više nisu pritiskali gubici na grčkim obveznicama.

Neto dobit porasla je na 5,49 milijardi eura, s 2,8 milijardi eura u 2011. godini, te je kompanija predložila nepromijenjenu dividendu od 4,5 eura po dionici. Prihodi porasli 2,7 posto, na 106,4 milijardi eura.

U 2011. Allianz je morao otpisati gubitke na grčkim obveznicama kojima je vrijednost naglo pala zbog dužničke krize. Grčka se na kraju dogovorila sa zajmodavcima da im na ime povrata isplati manje novca no što se obavezala.

Allianz je zabilježio bolje rezultate i u osnovnom poslovanju osiguranja, zahvaljujući manjim gubicima na prirodnim katastrofama i većim prihodima od premija u Njemačkoj, Australiji i Latinskoj Americi.

U četvrtom tromjesečju dobit Allianza porasla je na 1,29 milijardi eura, s 560 miliona eura koliko je iznosila u istom tromjesečju 2011.

Direktor Michael Diekmann dao je oprezno optimistične prognoze, rekavši da eurozona pokazuje “prve znakove stabilnosti” i da “neki analitičari očekuju da će svjetska privreda ponovo uzeti zamah prema kraju godine”.

Procjenjuje da će kompanija ove godine zaraditi 9,2 milijarde eura, plus-minus 500 miliona eura na operativnoj osnovi, što isključuje neke finansijske stavke. U 2012. operativna dobit iznosila je 9,5 milijardi eura, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *