KHOV produžila rok za izvještavanje fondovima

Dodajte komentar

Ko­mi­si­ja za har­ti­je od vri­jed­no­sti je na sjed­ni­ci odr­ža­noj 7. fe­bru­a­ra do­ni­je­la na­crt pra­vi­la o iz­mje­ni pra­vi­la o iz­vje­šta­va­nju o dr­ža­nju nov­ča­nih sred­sta­va in­ve­sti­ci­o­nih fon­do­va u po­stup­ku tran­sfor­ma­ci­je.

Iz­mje­ne se od­no­se na pro­du­že­tak ro­ka za do­sta­vlja­nje mje­seč­nog iz­vje­šta­ja, što je oba­ve­za Dru­štva za upra­vlja­nje fon­dom, sa pet da­na od is­te­ka mje­se­ca za ko­ji se iz­vje­štaj pod­no­si na se­dam rad­nih da­na. Iz­vje­štaj o dr­ža­nju nov­ča­nih sred­sta­va do­sta­vlja se ko­mi­si­ji u pi­sa­noj i elek­tron­skoj for­mi.

Na is­toj sjed­ni­ci pred­lo­že­ne su i iz­mje­ne i do­pu­ne pra­vi­la o me­to­do­lo­gi­ji za ob­ra­ču­na­va­nje ne­to vri­jed­no­sti imo­vi­ne in­ve­sti­ci­o­nih fon­do­va u po­stup­ku tran­sfor­ma­ci­je.

U na­cr­tu iz­mi­je­nje­nih pra­vi­la na­vo­di se da je nad­zor­ni od­bor fon­da du­žan da utvr­đu­je tač­nost ob­ra­ču­na i odo­bra­va mje­seč­nu i go­di­šnju vri­jed­nost imo­vi­ne fon­da, ak­ci­je i ne­to imo­vi­ne fon­da u ro­ku od pet rad­nih da­na od is­te­ka pe­ri­o­da za ko­ji nad­zor­ni od­bor utvr­đu­je tač­nost ob­ra­ču­na.

– U slu­ča­ju da dru­štvo za upra­vlja­nje pri­je vre­me­na is­te­ka ugo­vo­ra o oro­ča­va­nju nov­ča­nih sred­sta­va ra­zro­či nov­ča­na sred­stva, a tom pri­li­kom in­ve­sti­ci­o­ni fond iz­gu­bi pra­vo na ka­ma­tu, Dru­štvo za upra­vlja­nje je du­žno da iz svo­jih sred­sta­va na­dok­na­di ne­re­a­li­zo­va­ne pri­ho­de od ka­ma­te, naj­ka­sni­je do is­te­ka ro­ka na ko­ji su sred­stva ugo­vo­rom bi­la oro­če­na – na­vo­di se u iz­mje­na­ma.

Ta­ko­đe, dru­štvo za upra­vlja­nje za­tvo­re­nim fon­dom du­žno je da ob­ja­vi utvr­đe­ne mje­seč­ne i go­di­šnje vri­jed­no­sti imo­vi­ne fon­da i ak­ci­je u ro­ku od dva rad­na da­na na­kon što ih odo­bri nad­zor­ni od­bor naj­ma­nje u jed­nom dnev­nom li­stu ko­ji iz­la­zi na ci­je­loj te­ri­to­ri­ji Cr­ne Go­re kao i na svo­joj in­ter­net stra­ni­ci i da ih do­sta­vi ko­mi­si­ji.

– Uz iz­vje­šta­je Dru­štvo za upra­vlja­nje oba­ve­zno je da do­sta­vi i ob­ra­ču­ne i kom­plet­nu do­ku­men­ta­ci­ju na osno­vu ko­je su utvr­đe­ne ove vri­jed­no­sti – na­vo­di se u na­cr­tu iz­mje­na i do­pu­na pra­vi­la.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *