Euro je precijenjen?

Dodajte komentar

Valutni rat, špekulacije o precjenjenosti eura i oštar pad kursa jena bile su teme koje su prošle sedmice obilježile poslovanje na svjetskim tržištima novca.

U takvom okruženju kurs eura prema američkoj valuti oslabio je prošle nedjelje 0,1 posto, na 1,3360 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu ojačao 0,8 posto, na 124,90 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je cijena porasla,9 posto, na 93,50 jena.

Euro se našao pod pritiskom nakon podatka da je bruto domaći proizvod eurozone u četvrtom tromjesečju pao 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je treće tromjesečje za redom da ekonomija tog bloka slabi.

Dvije najveće evropske privrede, njemačka i francuska, takođe su pale više nego što se očekivalo, pa je splasnula nada ulagača u oporavak eurozone u prvoj polovini ove godine. Tim više što je recesija produbljena i u rubnim privredama bloka – Italiji, Španiji i Portugalu.

„Podaci o BDP-u lošiji su nego što se očekivalo i iako nisu dramatični, u budućnosti bismo mogli očekivati reakciju ECB-a ako se brojke budu nastavile pogoršavati i ne budu ukazivale na poboljšanje finansijskih uslova“, kaže Pol Robson, valutni strateg u banci RBS.

Dodatnu težinu na kurs eura ima i rasprava o tome da li je njegov kurs precenjen, nakon što se nedavno, po prvi put nakon 14 mjeseci, probio iznad nivoa od 1,37 dolara.

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi oštro se u petak usprotivio političkim pritiscima iz Francuske na ECB da uspostavi ciljani kurs eura, nazvavši takve primjedbe „neprimjerenim, neefikasnim, i štetnim“.

„Sve su te priče u proteklih nekoliko sedmica ili neprimjerene ili neefikasne, a u svakom slučaju nemaju svrhe“, kazao je Draghi, čije stavove podržava Njemačka.

Uoči sastanka lidera grupe G20 najvećih svjetskih privreda u Moskvi nanizale su se i spekulacije o valutnom ratu, s obzirom na oštar pad kursa jena posljednjih mjeseci.

Lideri centralne japanske banke odlučili su prošle nedjelje da monetarna politika do daljnjeg ostaje nepromjenjena.

Međutim, vjerojatno će je dodatno olabaviti narednih mjeseci, nakon što polovinom marta guverner Masaaki Shirakawa odstupi s dužnosti, a na njegovo mjesto, nagađa se, zasjedne neko ko je više sklon agresivnijim mjerama monetarne politike, kakve traži premijer Shinzo Abe.

Od kraja prošle godine, kada je stupio na dužnost, premijer Abe neprestano vrši pritisak na centralnu banku da dodatno olabavi monetarnu politiku kako bi izvukla privredu iz recesije.

To podstiče slabljenje jena, pa su ovih dana cijene dolara i eura u odnosu na japansku valutu dostigli najviše nivoe u više od 30 mjeseci.

Zahvaljujući tome, raste konkurentnost japanskih proizvoda na svjetskom tržištu, ali slabi konkurentnost proizvoda iz drugih država.

Zbog toga niz evropskih zemalja, koja su takođe u recesiji i ne odgovara im jačanje eura prema jenu i drugim valutama, već neko vrijeme poručuje Japanu da ne bi trebao pretjerano labavom monetarnom politikom podsticati slabljenje jena i tako povećavati konkurentnost svoje ekonomije na štetu drugih.

Kurs valuta trebaju određivati tržišne snage, a ne vlade ili monetarne vlasti, poručuju evropski zvaničnici premijeru Abeu.

Japanski premijer brani se tvrdnjama da je njegovo insistiranje na agresivnoj monetarnoj politici usmjereno na suzbijanje deflacije, a ne devalvaciju jena.

Po svemu sudeći, Japan je uvjerio partnere da je agresivno popuštanje monetarne politike usmjereno samo na podsticanje privrede i da je slabljenje jena samo posljedica toga, a ne namjerne devalvacije.

Zato su ministri finansija i šefovi centralnih banaka grupe G20 u subotu objavili da nema valutnog rata pa su u zajedničkoj izjavi o kursu valuta izostavili kritike Japanu.

Na sastanku je bilo jasno da svi za stolom žele izbjeći bilo kakvu vrstu valutnih sporova, rekao je novinarima kanadski ministar finansija Jim Flaherty.
„Nakon niza komentara zvaničnika u svijetu ove sedmice, čini nam se da je međunarodna zajednica spremna tolerisati slabljenje jena, ako će napori Japana i dalje biti usmjereni na domaće politike i ako prilagodi svoju retoriku po pitanju valute“, navode analitičari banke JPMorgan u zabilješci klijentima.

 capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *