Fudbal – Sport ili biznis?

Dodajte komentar

Ukupni prihodi fudbalskih klubova u svijetu, u sezoni 2010/2011., dostigli su 16,9 milijardi eura, što znači da su porasli za 4 odsto, objavila je konsultantsko-revizorska kuća Diloit (Deloitte) u godišnjem pregledu finansija.

U pet najvećih evropskih liga – Bundesliga, Primera, francuska Prva liga, Premijer liga i Serija A rast ukupan rast prihoda bio je 181 miliona eura, tako da je dostigao 8,6 milijardi eura.

Engleska Premijer liga je i dalje vodeća u svjetskom fudbalu i njeni klubovi su ostvarili prihode od 2,5 milijardi eura, dok je drugorangirana njemačka Bundesliga imala prihod od 1,746 milijardi eura.Bundesliga ima najveću prosječnu posećjenost utakmica u evropskom fudbalu (42.100), što joj je sa rastom komercijalnih prihoda pomoglo da zadrži drugo mjesto.

Španska Primera imala je prihode od 1,718 milijardi eura, ali Real Madrid i Barselona su zajedno ostvarili rast za 93 miliona (11 odsto), dok je ostalih 18 klubova pretrpjelo pad od 2 odsto.

Prihodi u Seriji A porasli su za 21 milion eura (1) na 1,553 milijardu eura, prije svega jer je vraćena kolektivna prodaja prava na emitovanje utakmica, dok su u francuskoj Prvoj ligi prihodi opali za 32 miliona eura (3 odsto) na 1,040 milijardi eura, uglavnom zbog slabijeg učinka klubova u Ligi Šampiona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *