Katarski investitori osvajaju svijet sporta

Dodajte komentar

Mali emirat u Persijskom zalivu do prije nekoliko godina bio je nepoznanica u sportskim vodama. A danas svi znaju za ovu monarhiju – prvenstveno zahvaljujući katarskom angažmanu u evropskom fudbalu.

Arapski kapital je “ubrizgan” u krvotoke nekih od najboljih liga na Starom kontinentu, u Španiji, Engleskoj i Francuskoj.

U sportu su aktivni i drugi emirati, ali niko iza sebe nema tako eksplozivan razvoj kao Katar. Zemlja površine od oko 11.500 kvadratnih kilometara i s nešto više od milion i po stanovnika u ovom je trenutku sportski globalni igrač.

Šeici svoje milijarde ulažu u privredne branše širom svijeta, ali sportska ulaganja za vladajuću porodicu Al-Thani je više od posla. Čini se da se radi o pravoj strasti za sportom. Posebno za fudbalom.

Poslednja velika akvizicija je 2011. bio proslavljeni francuski prvoligaš i učesnik Lige šampiona Paris Saint-Germain. Otkako je klub preuzeo državni fond Qatar Sports Investment u smjeru Pariza je, po raspoloživim podacima, poteklo preko 250 miliona eura. Al-Thanijevi su prije nekoliko godina kupili i špansku FC Málagu, ali klub sad žele da prodaju.

Na dresovima FC Barcelone, za mnoge fanove trenutno najboljeg kluba na svijetu, odnedavno se nalazi reklama Quatar Foundationa. Katarce će taj angažman koštati nevjerovatnih 165 miliona eura, a Barselonu poneku simpatiju razočaranih sljedbenika. Naime, po prvi put u istoriji Barselona na svojim dresovima ima komercijalnu reklamu.

Katar je domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. i već se sad može pohvaliti futurističkim sportskim centrom Aspire Academy for Sports Excellence, koji je u ovim zimskim danima omiljena lokacija za pripreme evropskih fudbalskih velikana. Katar tvrdi da se radi o najvećem trening-centru na planeti.

Mala država ima velike ambicije. Katar želi da ugosti Olimpijske igre 2024. godine. Kandidaturu olakšava činjenica da je princ prestolonasljednik ujedno i predsjednik nacionalnog Olimpijskog odbora.

2015. Katar će biti domaćin najboljim rukometašima svijeta.

 

Ali to nije sve. Svake godine u Dohi održava se jedan od najprestižnijih teniskih turnira, Katar je lokacija na kojoj se održava i Master profesionalnih golfera European Toura. Tokom zime u katarskoj pustinji utrkuju se i biciklisti.

Izvor: http://www.dw.de

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *