Njemačka privreda počela da posrće

Dodajte komentar

Recesija se u 17 zemalja EU koje za zajedničku valutu imaju euro produbila u posljednja tri meseca 2012, jer je i najjača evropska ekonomija – Njemačka počela da posrće zbog slabe potražnje u krizom zahvaćenoj zoni eura.

Kako je objavila evropska agencija za statistiku Eurostat, ekonomija euro zone opala je za 0,6 odsto u posljednjem kvartalu 2012. u odnosu na prethodni tromjesečni period u istoj godini.

Taj pad je bio veći od 0,4 odsto koliko je očekivano na tržištima.

Cifre Eurostata pokazuju da je euro zona doživjela pad treći kvartal zaredom, a on nije samo uslovljen problematičnim ekonomijama poput Grčke i Španije. Njemačka ekonomija je, takođe, u posljednjem kvartalu opala za 0,6 odsto, jer je potražnja za njenom izvoznom robom opala.

Njemačka se veoma oslanja na izvoz u druge evropske zemlje, a kako su posljednjih godina ekonomske poteškoće porasle u Španiji, Italiji, pa čak i Francuskoj i Velikoj Britaniji, opala je potražnja za njemačkim industrijskim dobrima visokog kvaliteta.

Većina ekonomista je predviđala da će pad u posljednjem kvartalu prošle godine iznositi između 0,4 i 0,5 odsto.

Smanjenje od 0,6 odsto najgori je rezultat njemačke ekonomije od 2009. godine, kada je svijet bio pogođen krizom u bankarskom sektoru.

Njemačka ekonomija je u 2012. godini porasla za samo 0,7 odsto, podsjeća Associated press.

Postoje nade da će Njemačka ovu godinu započeti u boljem stanju. Bundesbanka je prošlog mjeseca saopštila kako postoje znaci oporavka i da će rast u prvom kvartalu 2013. spriječiti mogućnost da zemlja uđe u recesiju, a to bi se desilo u slučaju negativnog ekonomskog rasta u dva uzastopna kvartala, prenosi Capital.

Njemačka je drugi najveći izvoznik na svijetu. Bila je prva do 2009. godine, kada joj je to mjesto preuzela Kina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *