Škoda Praha zainteresovana za gradnju termoelektrane u Pljevljima

Dodajte komentar

Če­ška kom­pa­ni­ja Ško­da Pra­ha za­in­te­re­so­va­na je da uče­stvu­je u pro­jek­tu grad­nje dru­gog blo­ka Ter­mo­e­lek­tra­ne Plje­vlja, po­tvr­dio je „Da­nu” ge­ne­ral­ni di­rek­tor te kom­pa­ni­je Da­ni­jel Ji­rič­ka.

– Po­tvr­đu­jem da smo za­in­te­re­so­va­ni, ali Ško­da Pra­ha ne­će bi­ti in­ve­sti­tor pro­jek­ta. Na­ša kom­pa­ni­ja je tra­di­ci­o­nal­ni iz­vo­đač ra­do­va če­ške elek­tro­pri­vre­de za iz­grad­nju ter­mo­e­lek­tra­na i ra­di­mo po si­ste­mu ključ u ru­ke – ka­zao je Ji­rič­ka i do­dao da su pre­go­vo­ri oko nji­ho­vog uče­šća u pro­jek­tu tre­nut­no u to­ku.

Iz Mi­ni­star­stva eko­no­mi­je su ka­za­li „Da­nu” da je Ško­da Pra­ha po­sla­la pi­smo o na­mje­ra­ma u ko­jem su is­ka­za­li za­in­te­re­so­va­nost za pro­jek­ta iz­grad­nje dru­gog blo­ka TE Plje­vlja, ali da ni­su de­fi­ni­sa­li po­nu­du kao što je to ura­di­la kom­pa­ni­ja Ki­na Ge­zu­ba gru­pa.

Pre­ma ne­zva­nič­nim in­for­ma­ci­ja­ma če­ška elek­tro­pri­vre­da je za­in­te­re­so­va­na da gra­di dva ma­nja blo­ka na po­sto­je­ćoj in­fra­struk­tu­ri, jer je već iz­gra­đe­no 30 od­sto ka­pa­ci­te­ta. Tač­ni­je, ka­da je pr­vi blok gra­đen osam­de­se­tih go­di­na, pro­jek­to­van je da za­do­vo­lji po­tre­be već ta­da pla­ni­ra­nog dru­gog blo­ka, pa je iz­gra­đe­na če­tvr­ti­na za­jed­nič­kih obje­ka­ta i pri­pa­da­ju­će in­fra­struk­tu­re za oba blo­ka. Uz to, pla­ni­ra­ju da iz­gra­de že­lje­zni­cu od Plje­va­lja do Bi­je­log Po­lja, ko­ja bi pro­la­zi­la pre­ko na­la­zi­šta uglja u Ma­o­ču, ra­di lak­šeg do­pre­ma­nja ru­de.

Ki­ne­zi su u po­nu­di pred­vi­dje­li dvi­je mo­guć­no­sti.

– Nji­ho­va po­nu­da pred­vi­đa iz­grad­nju elek­tra­ne ja­či­ne 220 me­ga­va­ta i 377 mi­li­o­na do­la­ra in­ve­sti­ci­je ili iz­grad­nju elek­tra­ne od 300 me­ga­va­ta za 469,9 mi­li­o­na do­la­ra. Po­nu­da ki­ne­skih in­ve­sti­to­ra je na raz­ma­tra­nju u Elek­tro­pri­vre­di – na­ve­li su „Da­nu” iz Mi­ni­star­stva eko­no­mi­je i do­da­li da su osim Če­ha i Ki­ne­za ini­ci­jal­no in­te­re­so­va­nje za pro­jek­ta po­ka­za­li in­ve­sti­to­ri iz Polj­ske.

– Stav Vla­de, ko­ji je osno­va za sve po­nu­de, mak­si­mal­na je is­ko­ri­šće­nost ka­pa­ci­te­ta, uz naj­bo­lja i naj­sa­vre­me­ni­ja teh­nič­ka rje­še­nja kao i po­što­va­nje naj­vi­ših stan­dar­da u obla­sti za­šti­te ži­vot­ne sre­di­ne. Ono što je po­seb­no va­žno na­gla­si­ti je da, u pe­ri­o­du opre­za in­ve­sti­to­ra na glo­bal­noj sce­ni, ima­mo in­te­re­so­va­nje re­no­mi­ra­nih in­ve­sti­to­ra za pro­jek­te u Cr­noj Go­ri i to je još jed­na po­tvr­da stra­te­škim pla­no­vi­ma Vla­de u obla­sti ener­ge­ti­ke – sa­op­šti­li su iz mi­ni­star­stva.

Iz­grad­njom dru­gog blo­ka bi se obez­bi­je­di­la za­mje­na za po­sto­je­ći, ko­ji iz­la­zi iz po­go­na do 2015. go­di­ne. Is­tra­ži­va­njem je po­tvr­đe­no da su za no­vi blok sna­ge 220 me­ga­va­ta osi­gu­ra­ne od­go­va­ra­ju­će za­li­he uglja i teh­no­lo­ške vo­de, pro­stor za od­la­ga­nje pro­du­ka­ta sa­go­ri­je­va­nja i od­sum­po­ra­va­nja, kao i pri­klju­čak na elek­tro­e­ner­get­sku mre­žu.

U Cr­noj Go­ri već tri de­ce­ni­je ni­je iz­gra­đen ni­je­dan no­vi ener­get­ski obje­kat. Po­sled­nji je bio upra­vo pr­vi blok ter­mo­e­lek­tra­ne ko­ji je pu­šten u po­gon 1982. go­di­ne.

Sa­gra­di­li sve elek­tra­ne u dvi­je dr­ža­ve

Ško­da Pra­ha in­vest je naj­ve­ći če­ški is­po­ru­či­lac pro­je­ka­ta i gra­di­telj iz­vo­ra elek­trič­ne ener­gi­je i nji­ho­vih teh­no­lo­ških di­je­lo­va. Ak­tiv­ni su pr­ven­stve­no u grad­nji po­stro­je­nja za pro­iz­vod­nju kon­ven­ci­o­nal­ne i nu­kle­ar­ne ener­gi­je, ali i u to­pla­na­ma, CCGT elek­tra­na­ma i sek­to­ru ob­no­vlji­vih iz­vo­ra ener­gi­je. Sa­gra­di­li su go­to­vo sve nu­kle­ar­ne elek­tra­ne u Če­škoj i Slo­vač­koj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *