ArcelorMittal u gubitku 4 mlrd dolara

Dodajte komentar

Najveći svjetski proizvođač čelika ArcelorMittal izvijestio je u srijedu da mu se gubitak u četvrtom tromjesečju povećao zbog otpisa i troškova u evropskom poslovanju ali je prognozirao bolju potražnju i rezultate u ovoj godini.

Neto gubitak povećao se na 3,99 milijardi dolara, s milijardu dolara koliko je iznosio u istom razdoblju godine ranije, objavila je u srijedu kompanija sa sjedištem u Luksemburgu. Prihodi su se smanjili 14 posto, na 19,3 milijarde dolara, s obzirom na niže cijene i smanjeni obim prodaje na godišnjem nivou.

Gubitak uključuje otpise i troškove u iznosu 4,8 milijardi dolara na evropskom poslovanju, posebno zbog praznog hoda fabrika u Madridu, Florangeu u Francuskoj, te zbog odluke o zatvaranju postrojenja u Liegeu u Belgiji.

Kompanija očekuje rast potražnje za čelikom u ovom svijetu za tri posto, nakon 2-postotnog povećanja u 2012. Pritom bi rast u Kini i Brazilu trebao ubrzati a ni Evropa više ne bi trebala biti slaba kao dosada.

U ArcelorMittalu očekuju povećanje vlastitih isporuka čelika za dva do tri posto u tekućoj godini i blago poboljšanje marži po toni tokom godine zahvaljujući planiranim uštedama. Isporuke željezne rude povećaće se 20 posto, uz snažno povećanje proizvodnje u Kanadi, najavljuju.

Ukupna će operativna dobit (EBITDA) ove godine biti veća od 7,08 milijardi dolara koliko je iznosila u 2012., što je bio drugi najslabiji rezultat kompanije od njenog osnivanja 2006, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *