Slovenija se žalila Strasbourgu na presudu o Ljubljanskoj banci

Dodajte komentar

Slovenija je u utorak uložila žalbu na prvostepenu presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, kojom je prije tri mjeseca proglašena odgovornom za isplatu stare devizne štednje Ljubljanske banke Sarajevo, potvrdila je slovenačka vlada.

Za podnošenje žalbe Slovenija se odlučila zbog pravnih razloga, ali i zbog “manjkavosti” iz nepravosnažne presude “koja je ponovo otvorila neka već riješena pitanja nakon raspada nekadašnje Jugoslavije”, napisali su u zajedničkoj izjavi povodom podnošenja žalbe slovenačko ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo za finansije.

U izjavi se takođe navodi da prvostepena presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju dvoje štediša Ljubljanske banke Sarajevo ima “ozbiljne političke implikacije za proces saradnje na zapadnom Balkanu”, da se njome ugrožava sprovođenjenje sporazuma o sukcesiji država slijednica bivše Jugoslavije prema kojem bi svaka država nasljednica trebala isplatiti stare devizne štediše prema teritorijalnom načelu, te da je presudom pogrešno utvrđeno činjenično stanje jer se navodi da su devizna sredstva štediša Ljubljanske banke u BiH “vjerovatno završila u Sloveniji”.

Presudom koju je Evropski sud za ljudska prava objavio 6. novembra prošle godine, Sloveniji je naloženo da državljanima BiH Emini Ališić i Azizu Sadžaku, starim štedišama Ljubljanske banke u toj državi, isplati po 4.000 eura na ime naknade za nematerijalnu štete, te sudske troškove. Uz to, sud je od Slovenije zatražio da u roku šest mjeseci od prvostepene presude prihvati sistemske mjere za isplatu više od 8.000 sličnih slučajeva štediša u BiH, na isti način kako je to bilo omogućeno štedišama Ljubljanske banke u njenim podružnicama u Sloveniji, što može biti relevantno i za sve druge neisplaćene štediše nekadašnjih podružnica Ljubljanske banke koji su u istom pravnom položaju.

Slovenija će u tužbi pokušati dokazati da devize starih deviznih štediša Ljubljanske banke nisu završile u Sloveniji i da prvostepena odluka kojom je za njihova potraživanja odgovornost prebačena na Sloveniju odudara od dosadašnje prakse u presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Pravnosnažna presuda u tom slučaju mogla bi biti relevantna i za neisplaćene štediše Ljubljanske banke u Hrvatskoj, dok o rješenju za već isplaćenu štednju koja je bila uključena u hrvatski javni dug slovenačka i hrvatska vlada još uvijek pokušavaju postići kompromisni bilateralni dogovor, prenosi banka.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *