Svjetska banka: Izlaz iz krize neće biti brz, a zapadni Balkan treba reforme

Dodajte komentar

Svjetska banka (WB) će kao i do sada činiti sve što je u njenoj moći da pomogne državama zapadnog Balkana u suočavanju s postojećom ekonomskom krizom no izlaz iz te situacije neće biti brz a zavisit će kako o trajanju krize u eurozoni tako i o sprovođenju reformi koje će podstaknuti privredni oporavak, izjavio je Abebe Adugna, glavni ekonomist Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo.

“Zbog uticaja produžene krize u eurozoni jasno je da oporavak neće biti brz. On dobrim dijelom zavisi o tome koliko će se brzo eurozona oporavljati no takođe zavisi o tome što vlasti (zemalja regije) rade”, kazao je Adugna u intervjuu koji je u nedjelju objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

Podsjećajući kako je sadašnja kriza počela još 2008. godine, Adugna je istakao kako su države zapadnog Balkana među onima koji su najteže pogođene tim zbivanjima.

“Povećali smo podršku zemljama regije u smislu finansijskih sredstava, ali i kroz savjetovanje kako se najbolje mogu suočiti s veoma nepovoljnim vanjskim ambijentom”, kazao je ovaj stručnjak WB-a.

Pojašnjavajući što bi vlade država regije poput BiH mogle i same napraviti, Adugna je kazao kako je riječ prije svega o reformi javnih rashoda jer se na taj način sada uglavnom finansira potrošnja.

To bi se moralo promijeniti tako da se investiranje preusmjeri u privredni rast, zdravstvo i obrazovanje, a istovremeno bi bilo nužno poboljšati uslove za rad privatnog sektora i ukloniti sve ono što oni vide kao prijetnje investiranju, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *