Njemačka uskoro bez školarina za visoko obrazovanje

Dodajte komentar

Visokoškolski studij uskoro će biti beslpatan u cijeloj Njemačkoj. Ukidanje školarina najavljeno je i u Bavarskoj, pokrajini u kojoj se vlast tome najduže opire.

U posljednje dvije decenije školarine za visoko obrazovanje uvelo je sedam od 16 njemačkih saveznih država, no vremenom su ih ukinule sve osim Bavarske i Donje Saske.U Donjoj Saskoj je vlada lijevog centra nakon dolaska na vlast obećala ukidanje školarina, dok je bavarska vlada oko tog pitanja podijeljena. Protivnici školarina u Bavarskoj prikupili su dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, a ankete javnog mnijenja pokazuju da je većina građana protiv školarina.

U Bavarskoj je u četvrtak istekao dvonedjeljni rok u kom je najmanje deset posto birača moralo poduprijeti referendumsku inicijativu. Prema konačnim rezultatima referendum je podržalo 14,4 posto svih bavarskih birača, odnosno više od 1,35 miliona ljudi.

Referendum o ukidanju školarina trebalo bi da se održi ovog proljeća ili ove jeseni, osim ako pokrajinski parlament prije toga ne donese odluku o njihovom ukidanju.

Ukidanje školarina podržava i predsjednik bavarske vlade Horst Seehofer, koji je nakon objave rezultata o potpori referendumu najavio da će “školarine biti ukinute odlukom parlamenta ili naroda”. Vladajuća bavarska koalicija, koju čine Seehoferova Krščansko socijalna unija (CSU) i liberali (FDP) ponovo će razmotriti ukidanje, dodao je bavarski čelnik, prenosi banka.hr.

“Uvjeren sam da ćemo se složiti oko ishoda kakav žele građani”, rekao je Seehofer. Liberali su se do sada oštro protivili ukidanju školarina i podržavali su ideju da se birači o tome izjasne na referendumu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *