Odbor za ekonomiju, finansije: O KAP-u 14. februara

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet raspravljaće 14. februara o stepenu realizacije skupštinskih zaključaka o Kombinatu aluminijuma.

Vlada je, shodno zaključcima Skupštine iz juna prošle godine, dužna da svakih 15 dana informiše Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, kao i Komisiju za praćenje i kontrolu postupka privatizacije o realizaciji zaključaka.

Informaciju o realizaciji zaključaka Skupštine povodom donošenja odluke o potvrđivanju odluke o preuzimanju duga KAP-a, trebalo bi sredinom februara da pred članovima odbora, kako je i bila dosadašnja praksa, predstavi ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Skupština je 29. februara prošle godine prihvatila odluku Vlade da preuzme dug KAP-a od 22 miliona eura prema Deutsche banci i donijela zaključke, prenosi Pobjeda.

Zaključci su, između ostalog, predviđali raskid ugovora sa vlasnikom Kombinata ruskom Centralno-evropskom aluminijskom kompanijom, odnosno, En plus grupom, i to, kako je navedeno, na najefikasniji način.

Skupština je, međutim, 8. juna raspravljajući o realizaciji tih zaključaka, donijela nove, zbog toga što Vlada i pored sprovedenih aktivnosti u tom pravcu, nije realizovala ključni zahtjev – raskid saradnja sa CEAC-om.

Na sjednici Odbora koja je održana 1. oktobra prošle godine, Kavarić je saopštio da Vlada u narednom periodu očekuje ponude za KAP od njemačke HGL grupe i turskog Toščelika, dok bi Skupština trebalo da zaduži Državnu revizorsku instituciju da uradi reviziju poslovanja fabrike.

Vlada je izdala KAP-u ukupno 132 miliona eura vrijedne garancije, koje sa kamatama iznose oko 170 miliona eura.

Pored kredita kod Dojče banke, Crna Gora je izdala i garancije za zaduživanje KAP-a kod mađarske OTP banke u iznosu od 49,6 miliona eura, kao i kod ruske VT banke za 60 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *