Faber: Finansijska tržišta će kazniti centralne banke

Dodajte komentar

Legendarni investitor Marc Faber upozorava da će finansijska tržišta kazniti centralne banke zbog ekstenzivne monetarne politike i grešaka s tim u vezi.

Otkako su u septembru Fed i ECB obajvili planove za kupovinu imovine, dioničarska i obveznička tržišta doživjela su uzlet. S&P 500 je, na primjer, u tom razdoblju porastao više od 10 posto a prinosi na obveznice su na istorijskim minimumima.Faber upozorava da nerazmjerni ulazak novca može dovesti do kolapsa obvezničkog tržišta i “mjehura” na obvezničkom tržišu.- Kad štampate novac, on ne dolazi podjednako u ekonomiju. Dolazi nekim ljudima ili nekim sektorima. U ovom slučaju, prvo u dionice pa u obveznice. Vjerujem da će tržišta kazniti centralne banke u određenom trenutku, rekao je Faber CNBC-u.

Ili će obvezničko tržište doživjeti kolaps, obzirom da su obveznice vrlo slabe zbog Fedovog kvantitativnog labavljenja, ili će dioničko tržište ući u fazu “mjehura”, predviđa Faber, prenosi seebiz.eu.

– Dioničko tržište više nije jeftino. U Aziji su mnoga tržišta uzletjela i 250 posto iznad povijesnog minimuma. To više nije jeftino, Postavimo stvari ovako: tržište već diskontira niz dobrih vijesti, uvjerava Faber.

Faber ipak kaže da je puno srećniji jer se priprema za slom tržišta što će mu donijeti priliku da kupi jeftine dionice.

– Po prvi put u četiri godine, od minimuma iz marta 2009. volim ovo tržište jer što više bude raslo, to će pad biti ljepši i veći, zaključuje Faber.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *