Google pokreće sajam ideja za mlade naučnike

Dodajte komentar
Internet superkompanija Google pokrenula je u srijedu sajam naučnih inovacija otvoren za mlade koji žele “mijenjati svijet”.
Na ovo takmičenje, treće po redu, mogu se do 30. aprila prijaviti mladi iz cijelog svijeta između 13 i 18 godina. Pobjednike će izabrati ocjenjivački sud u koji ulaze naučnici i inovatori, dodaje Google na svojoj posebnoj stranici googlesciencefair.com.“Mnogi veliki naučnici rano su pokazali zanimanje za nauku i zaslužni su za velika otkrića koja su uticala na naš način života”, ističe Sam Peter, zadužen za takmičenje na Googlovom blogu.

Tako je Louis Braille kao šesnaestogodišnjak izmislio alfabet za slabovidne a izumitelj telefona Alexander Graham Bell je već kao dječak radio eksperimente sa zvukom, podsjetio je Peter.

Internet kompanija, poznata po ulaganju u nove projekte kao što su automobil bez vozača i naočare povezane s internetom, organizuje takmičenje u saradnji s Evropskom organizacijom za nuklearno istraživanje (CERN) i proizvođačem igračaka Lego.

Prethodni dobitnici su ponudili svoje ideje o ranom dijagnosticiranju raka dojke, podmorskom ekosistemu i slušanju muzike za osobe oštećenog sluha, prenosi seebiz.eu.

Pobjednici čija će se imena 23. septembra svečano objaviti u Googleovu kampusu u Kaliforniji, dobiće stipendiju od 50.000 dolara i putovanje na ostrvo Galapagos s National Geographicom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *