Kako je Nova Ljubljanska banka podijelila dvije države?

Dodajte komentar

Iako je ostalo malo vremena da Slovenija ratifikuje hrvatski pristupni ugovor sa EU, Zagreb i Ljubljana se svakim danom sve više udaljavaju od rešenja problema.

Ulje na vatru dolio je Opštinski sud u Zagrebu, koji je baš sada presudio da Nova Ljubljanska banka treba jednom štediši da vrati štednju, uz pripadajuće kamate.

Isto tako, u postupku arbitraže Slovenija namerava da zatraži ceo Piranski zaliv, a zvanični Zagreb nikako ne želi da odustane od povlačenja tužbi hrvatskih banaka protiv Ljubljanske banke.

I dok u Sloveniji bukti politička kriza sa neizvjesnim ishodom, Brisel je sve nervozniji zbog nepopustljivosti Zagreba i Ljubljane da se nađe rješenje i da Hrvatska 1. jula postane punopravna članica EU. Evropski diplomati gube strpljenje, jer koliko god šalju signale i Zagrebu i Ljubljani da nađu kompromis, dvije zemlje su sve udaljenije, a medijski rat sve otvoreniji. Rezultate ne daje ni diplomatija iza kulisa, jer nijedna strana ne popušta.

Bez obzira na političku krizu Slovenija ne želi uopšte da pregovara o rješenju koje bi uključilo povratak novca štedišama bivše Ljubljanske banke. Hrvatski predlog je da se dio novca, bez kamata, vrati sledećih trideset godina, ali za Ljubljanu to je neprihvatljivo i uporno traže da se problem Ljubljanske banke rješava kao sukcesijsko pitanje bivše države.

Zagreb, ohrabren sudskim odlukama da se štedišama mora da vrate novac, insistira na tome da Ljubljana prihvati uslove koji su realni i ne želi da odustane od tužbi dvije najveće hrvatske banke protiv Slovenaca.

Visoki predstavnici EU ovih su dana upozorili na nedopustivo uvlačenje bilateralnih pitanja kada je reč o proširenju EU, bojeći se da se ta praksa ne zadrži i za druge zemlje regiona. Hrvatska je u više navrata poslala signal da neće koristiti bilateralne sporove kada Srbija bude ulazila u EU, ali ponašanje Slovenije za evropske političare zvoni na uzbunu.

Novi problem je što je i šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec najavio izlazak svoje stranke penzionera iz Janšine koalicije do 22. februara, pa ako se do tada ne nađe rješenje malo je šanse da će rokovi za ulazak Hrvatske u EU biti ispoštovani. To bi prije svega bio debakl evropske politike, a pokazao bi da stanje u regionu i dalje nije dobro.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *