Tehnomarket zatvoren, a garancije?

2 komentara

Veliki lanac tehničke robe, Tehnomarket je u blokadi, saznaje “Potrošač”.

I pored toga, na njihovom zvaničnom sajtu ne postoji nikakvo obavještenje o tome, a brojevi telefona njihovih prodavnica i kol centra nisu u funkciji.

Glavno pitanje za kupce u ovakvoj situaciji je – šta se dešava sa garancijama i na koji način će uspjeti da ostvare pravo na reklamaciju ukoliko se uređaj koji su kupili u Tehnomarketu pokvari u garantnom roku.

Problem je utoliko veći što je riječ o velikom lancu koji je, osim u Beogradu, prodavnice otvarao i u Jagodini, Čačku, Kraljevu, Kruševcu, Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Zrenjaninu…

Redakcija “Potrošača” obratila se firmi “K&K elektroniks”, pitanjima poslatim na zvaničnu i-mejl adresu (pošto telefoni nisu u funkciji), sa pitanjima – da li su radnje u Srbiji zatvorene, kome kupci da se obrate u slučaju reklamacije i kakva je situacija u firmi, ali nikakav odgovor nisu dobili.

Na pitanje šta se dešava sa garancijom kada trgovac prestane da radi, u ministarstvu su odgovorili da se kupcima savjetuje da se obrate proizvođaču, odnosno uvozniku.

“Ukoliko proizvođač ne postoji u zemlji, odnosno nije u zemlji već u inostranstvu, potrošač se obraća uvozniku”, navodi se u odgovoru Ministarstva trgovine, Odjeljenja za zaštitu potrošača, prenosi b92.net.

Međutim, nije sasvim jasno i da li zvaničan serviser za proizvode određene marke ima obavezu da ih popravlja i kada trgovac zatvori radnju.

“Ne postoji takva obaveza servisa i ne možemo da kažemo da je serviser u obavezi da popravlja takav uređaj. Zato je naš savjet, ipak, da kupci vide ko je uvoznik i da se njemu obrate”, ponavljaju u ministarstvu dodajući da je krajnja, ali i najzamornija opcija za namirenje kupaca, naplata iz stečajne mase.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *