Kanada na novčanicama otisnula norveški javorov list

Dodajte komentar

Botaničari su upozorili Kanadsku banku da je počinila grešku zbog koje bi trebalo da se stidi, jer je na svojim novim novčanicama otisnula list norveškog, a ne kanadskog javora, javlja kanadska televizija CBC.

Pogrešan javorov list otisnut je na novim novčanicama od 20, 50 i 100 kanadskih dolara koje su uvedene u novembru.List kanadskog ili šećernog javora (Acer saccharum) nacionalni je simbol Kanade i nalazi se na njenoj zastavi. Norveški javor (Acer platanoides) autohtono je evropski i ima nešto drugačiji list, s više izdvojenih dijelova i oštrijim rubovima.“Norveški javor postao je vrlo popularno drvo u središnjoj i istočnoj Kanadi nakon što je dovezen iz Evrope, no ne bi ga trebalo miješati s originalnim kanadskim vrstama javora”, rekao je profesor botanike na Univerzitetu u Ottawi, Julian Starr.Kanadska centralna banka saopštila je da je list na novim novčanicama namjerno stilizovan tako da ne predstavlja neku posebnu nego kombinaciju raznih vrsta javora.

Botaničari smatraju da je to pogrešno. “Mislim da nikome ne bi palo na pamet da na kanadsku novčanicu stavi palmu, majmuna ili bilo što nije autohtono kanadsko, a isto bi trebalo da važi i za norveški javor”, dodao je Starr.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *