Kupovina automobila – Nov ili polovan?

Dodajte komentar

Prva stvar koju bi trebalo da se zapitate kada krenete u kupovinu automobila je: Da li mi je potreban nov ili polovan auto? Suočavanje sa nemogućnošću kupovine željenog novog automobila može biti razočaravajuće, ali podjednako katarzično može da bude i razumijevanje da naše potrebe u istoj ili sličnoj mjeri može da zadovolji i dobar polovan automobil. Ovo kažemo zbog toga što za manje od polovine cijene prosječnog novog automobila možete kupiti polovno vozilo staro tri, četiri ili pet godina, koje je veće, ima bolju opremu i tehničke karakteristike. Za sličnu, čak i nešto veću sumu novca, možete kupiti uglavnom mali nov automobil, koji je siromašan opremom.

– Amortizacija je najveća cijena za vožnju automobila. Čak i ako kupujete model koji je star samo jednu godinu, znajte da ga možete priuštiti za manje novca nego što vrijedi nov, jer najveći pad cijene najčešće dolazi u prvih 12 meseci.

– Pogledajte cijene, možda ćete moći da kupite bolje opremljenu, moćniju mašinu željene marke ako kupujete polovan umjesto novog automobila. Možda ćete čak moći da kupite auto bolji za cijelu klasu zahvaljujući toj uštedi.

– Mnogi prodavci automobila, ali i kupci potvrdiće vam da se terenci i džipovi dobro pokazuju čak iako su polovni. Kupite jedan od njih i nećete razmišljati o tome da budete nasukani negdje na lošem putu.

– Čak i ako je automobil koji kupujete star više od tri godine, ne znači da ne može biti zaštićen osiguranjem. Ukoliko se raspitate naći ćete adekvatno osiguranje koje će pokriti sve željene rizike.

– Ako imate određen budžet, a odlučili ste se da kupite novi auto, cjenkanje će biti teško. Možete da koristite internet i da provjerite kada prodavci automobila koji vi želite planiraju popuste ili neku posebnu akciju tokom koje možete da uštedite.

– Novi automobili često dolaze sa osiguranjem i garancijama koje će vam omogućiti da mnoge stvari popravite besplatno. Uobičajeno je da jednu do tri godine budete mirni, kod polovnog automobila međutim u startu morate računati na troškove za sitne popravke. Ipak, postoje i prodavci polovnih automobila koji na svoja vozila, istina ne u tako dugom vremenskom periodu kao za nova, daju garanciju na tehničku ispravnost. Najčešće ona iznosi godinu dana. Danas napredna dijagnostička tehnologija pouzdano pomaže da se ustanove eventualni nedostaci kod polovnih automobila što u znantoj mjeri omogućava da se čovjek osjeća sigurnije nakon kupovine.

– Kupac koji kupuje polovan automobil u prednosti je zbog toga što bira proizvod sa kojim mnogi već imaju različita iskustva. Upoznali su sve njegove prednosti i mane i one više nisu tajna ni za vozače ni za automehaničare. Zbog toga neki rezonuju i ovako – zašto rizikovati i stavljati sebe na muke sa novim i nepoznatim, kada je staro mnogo puta već oprobano? Na ovaj način, može se reći, kupac polovnjaka svjesno bira tehnički zreo proizvod.

– Time smo došli i do potencijalno najvećeg neprijatnog iznenađenja koje može da vas zadesi kada kupujete novo. Potpuno novi modeli, dakle oni koji su tek lansirani na tržište, neminovno pate od „dječijih bolesti“. Tek se u eksploataciji pokažu skrivene mane konstrukcije, najčešće elektronskih komponenti. Tako su vlasnici prvih serija, htjeli-ne htjeli, neminovno stavljeni u grupu test vozača. Njihovi eventualni problemi kasnije će poslužiti kao izvor informacija prilikom uočavanja i otklanjanja grešaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *