Vlada daje garancije za tri državne firme

Dodajte komentar

Vlada je planirala da u ovoj godini izda 66,8 miliona eura novih garancija za tri državne kompanije, koje će biti zaključene sa stranim bankama, navodi se u predpristupnom ekonomskom programu za Crnu Goru do 2015. godine, Ministarstva finansija.

Za kreditni aranžman između kineske Exim banke i Barske plovidbe za nabavku dva teretna broda predviðeno je 40 miliona eura, za projekat elektrokabla od Tivta do Pljevalja 25 miliona, a za Montenegro Airlines 1,2 miliona eura, piše Dan.

Država će, kako se navodi u dokumentu, u cilju boljeg upravljanja garancijama, strogo kontrolisati njihovo dalje izdavanje.

“Garancije će se izdavati za infrastrukturne i projekte koji doprinose ekonomskom razvoju, kao i za one za koje se procijeni da ne postoji rizik od aktiviranja garancija”, objašnjeno je u dokumentu.

Na kraju prošle godine je ukupan iznos garancija koje je izdala Vlada projektovan na 380,7 miliona eura, dok je na kraju trećeg kvartala snižen oko osam miliona eura. Državne garancije su na kraju septembra iznosile 372,6 miliona eura ili 11,2 odsto bruto domaæeg proizvoda, odnosno 21,8 odsto državnog duga na strane garancije se odnosilo 340,8 miliona eura, a na domaće 31,8 miliona eura.

Država je prošle godine morala da plati 22 miliona eura za garancije date podgoričkom Kombinatu aluminijuma KAP za kredit kod Deutsche banke, dok u ovoj godini postoji rizik aktiviranja preostalih 118 miliona eura, za kredite uzete kod OTP i VT banke.

“Vlada za sada uspjeva da oloži naplatu tog duga”, navodi se u izvještaju i dodaje da je nepovoljno to što otplata kreduta prema VT banci počinje naredne godine i traje do 2016.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *