Azijske berze oslabile, euro ispod 1,34 dolara

Dodajte komentar

Na većini azijskih berzi cijene akcija jutros su pale, dok je japanski Nikkei indeks dostigao najviši nivo u 32 mjeseca, jer se očekuje labavljenje monetarne politike tamošnje centralne banke.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei jutros ojačao 0,7 odsto, na 10.879 bodova, najviši nivo od aprila 2010. godine, dok su cijene akcija u Šangaju ojačale 0,4 odsto. Berzovni indeksi u Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji bili su u 7,30 sati u minusu između 0,1 i 0,9 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio na gubitku 0,2 odsto. Oprez ulagača posljedica je jučerašnje stagnacije berzovnih indeksa na Wall Streetu, a pod pritiskom je jutros tehnološki sektor.Juče je oštro pala cijena akcije Applea, nakon vijesti da je taj tehnološki div smanjio porudžbine dijelova za njegov iPhone 5, što ukazuje na slabljenje potražnje za tim uređajem. Zbog toga su pale i cijene akcija Appleovih dobavljača. Na valutnim je tržištima, pak, kurs eura oslabio nakon što se juče, po prvi put od aprila prošle godine, probio iznad nivoa od 1,34 dolara. Jutros se kreće oko 1,3350 dolara.
U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 119,90 na 118,75 jena. I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je kurs pao s jučerašnjih 89,67 jena, najvišeg nivoa od juna 2010. godine, na 88,95 jena. Japanska je valuta već duže vrijeme pod pritiskom jer se očekuje dalje popuštanje monetarne politike kako bi se treća po veličini svjetska ekonomija izvukla iz recesije.
Međutim, jutros je japanski ministar ekonomije Akira Amari upozorio da bi pretjerano slabljenje jena moglo loše uticati na standard Japanaca jer bi na taj način poskupili uvozni proizvodi. Nakon što je juče porasla za 60-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na berzi u Njujorku oslabila 20-ak centi, na 93,90 dolara po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *