Erste: Dolar će jačati u odnosu na euro, ali sporije nego se očekivalo

Dodajte komentar

Analitičari Erste Groupa predviđaju rast dolara prema euru, no kažu da će taj rast biti “postepen”.

Smatraju da je fer vrijednost tečaja eura oko 1,20 dolara. Glavno je pitanje za nadolazeće godine to u kojoj će mjeri potezi središnjih banaka uticati na pojedine ekonomije. Fed je bio nešto agresivniji u procesu kvantitativnog labavljenja što je dolar stavilo pod pritisak. Kupovina obveznica nastaviće se i tokom ove godine, ali nešto slabijim intenzitetom. Prema mišljenju analitičara Erstea, slabi ekonomski izgledi za eurozonu vršiće dodatni pritisak na pad inflacije i time motivisati ECB na daljnje mjere, prije ili kasnije. Ekspanzivnija politika ECB-a i niža očekivanja stope inflacije u eurozoni trebalo bi da vrše pritisak na slabljenje eura.

Protekle godine tečaj eura prema dolaru bio je određen dužničkom krizom u eurozoni. Trend izbjegavanja rizika polako će napuštati dužničku krizu eurozone i ta će tema bivati sve manje važna. To će se reflektovati i u bilansu plaćanja eurozone. Sve je to prošle godine povećavalo potražnju za dolarom kao rezervnom valutom u eurozoni, prenosi seebiz.eu.

Dolar će, zaključuju u Ersteu, jačati, ali sporije nego se donedavno očekivalo (euro će dostići otprilike 1,20-1,25 dolara). Glavni argument jeste jačanje ekonomskih fundamenata u SAD-u u odnosu na eurozonu u nadolazećoj godini. To će biti za dolar posebno važno jednom kad Fed prestane da kupuje obveznice.

U Ersteu zato predviđaju kao “fer vrijednost” tečaj EUR/USD blizu 1,20.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *