Pljevaljski rudnik završio poslovnu godinu sa milion u minusu

Dodajte komentar

Rud­nik uglja Plje­vlja je ovu go­di­nu za­vr­šio, pre­ma pre­li­mi­nar­nim re­zul­ta­ti­ma, sa oko mi­li­on u mi­nu­su, re­če­no je na ju­če­ra­šnjoj kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re. Di­rek­tor Rud­ni­ka Vuk Ro­ćen is­ta­kao je da oče­ku­ju bo­lje po­slov­ne re­zul­ta­te u 2013. i da oni za­vi­se od ra­da Ter­mo­e­lek­tra­ne. – Za uspje­šan rad Rud­ni­ka uglja neo­p­hod­na je sta­bil­na pro­iz­vod­nja u Ter­mo­e­lek­tra­ni – ka­zao je Ro­ćen na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re. On je pod­sje­tio da je pret­hod­nih go­di­na Ter­mo­e­lek­tra­na ima­la pre­du­ge za­sto­je, a da je 2007. mi­ro­va­la pu­na če­ti­ri mje­se­ca, što je do­ve­lo do ne­ga­tiv­nog po­slo­va­nja Rud­ni­ka uglja.
– U 2013. ne oče­ku­je se za­stoj TE du­ži od mje­sec, a ta­kve su pro­cje­ne za na­red­ne tri do če­ti­ri go­di­ne, što ga­ran­tu­je da će Rud­nik po­slo­va­ti uspje­šno – oci­je­nio je Ro­ćen i do­dao da će tra­ži­ti po­ve­ća­nje ci­je­ne uglja za po­tre­be Ter­mo­e­lek­tra­ne.
Sa­da­šnja ci­je­na to­ne uglja od 25, 65 eura utvr­đe­na je 2009. Tra­ži­li smo po­ve­ća­nje ci­je­ne za pe­de­set cen­ti po to­ni, što bi nam po­bolj­ša­lo po­lo­va­nje za mi­li­on eura. Za­htjev, me­đu­tim, ni­je pri­hva­ćen, jer EPCG sma­tra da je i ova ci­je­na pre­vi­so­ka – re­kao je Ro­ćen. Fi­nan­sij­ski di­rek­tor Dra­gan Mi­ja­to­vić ka­zao je da će u na­red­nim go­di­na­ma us­pje­ti da po­kri­ju ku­mo­la­tiv­ni gu­bi­tak od 3,7 mi­li­o­na eura. On je ka­zao da je pro­sječ­na pla­ta u Rud­ni­ku 730 eura. Tre­nut­na po­tra­ži­va­nja od EPCG su 5,8 mi­li­o­na, te da će sa de­cem­bar­skom fak­tu­rom do­sti­ći 9,5 mi­li­o­na.
– Ta po­tra­ži­va­nja tre­ba što pri­je da se na­pla­te, ka­ko bi Rud­nik iz­mi­rio sop­stve­ne po­tre­be – re­kao je Mi­ja­to­vić, dok je di­rek­tor pro­iz­vod­nje Stje­pan Ga­zdić ka­zao da je Rud­nik u ovoj go­di­ni za 12 pro­ce­na­ta pre­ma­šio plan pro­iz­vod­nje, kao i da je za pet od­sto pre­ma­šen plan ra­da na ot­kriv­ci. U na­red­noj go­di­ni se pla­ni­ra pro­iz­vod­nja uglja od 1,9 mi­li­o­na to­na, što će, ka­ko je na­veo, bi­ti jed­na od ve­ćih pro­iz­vod­nji u po­sled­njih 25 go­di­na.
Pre­ma ne­zva­nič­nim in­for­ma­ci­ja­ma, za pred­sjed­ni­ka od­bo­ra di­rek­to­ra bi­će ime­no­van Zo­ran Go­spić i na tom mje­stu na­sli­je­di­će sa­da­šnjeg mi­ni­stra ra­da Pre­dra­ga Bo­ško­vi­ća

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *