Grčka sjutra dobija pomoć

Dodajte komentar

Grčka će do sjutra dobiti čitav iznos dugo iščekivane tranše pomoći od 34,3 milijarde eura od EU i MMF, izjavio je danas jedan neimenovani grčki zvaničnik.

Nekoliko sati nakon što je isplaćen jedan dio pomoći, zvaničnik vlade u Atini je pod uslovom anonimnosti rekao: „Čitav iznos bi trebalo da bude isplaćen do sjutra“, prenijela je agencija AFP.

„Sinoć je isplaćeno sedam milijardi eura, a danas ćemo dobiti dodatnih 11,3 milijarde eura za otkup obveznica plus 16 milijardi eura za dokapitalizaciju grčkih banaka“, naveo je zvaničnik.

Na sastanku evropskih lidera prošle sedmice je takođe odlučeno da će u prvom kvartalu sljedeće godine Grčkoj biti isplaćeno još 14,8 milijardi eura iz aktuelnog paketa pomoći EU i MMF-a.

Zvanična Atina od juna nije dobijala odobrenu međunarodnu pomoć, usljed kašnjenja u primjeni reformi i produžene izborne kampanje koja je izazvala nesigurnost oko primjene obećanih fiskalnih reformi u toj zemlji.

Grčkoj je hitno potreban novac kako bi podmirila troškove 31,9 milijardi eura vrijednog otkupa obveznica, realizovanog prošle sedmice, a mora i da dokapitalizuje banke koje su na proljeće zabilježile velike troškove usljed otpisa dijela dugova, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *