Anadolija: Strani investitori bježe sa Balkana

Dodajte komentar

Ekonomska kriza i kontinuirana politička nestabilnost razlozi su što strani investitori bukvalno bježe sa Zapadnog Balkana, na šta ukazuju ovogodišnji izvještaji o direktnim stranim ulaganjima u zemljama u regionu, tvrdi agencija Anadolija.

Najlošija situacija je u Bosni i Hercegovini (BiH) gdje je, prema podacima Centralne banke, u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno 56,7 miliona konvertibilnih maraka stranih ulaganja, što je tek oko 29 miliona eura.

Reč je o, kako se navodi, dramatičnom padu stranih investicija u toj zemlji.

U Sloveniji je u prvih osam mjeseci ove godine uloženo 180 miliona eura, što je dvostruko manje od prošlogodišnjih 350 miliona za isti period.

Relativno stabilna je jedino Crna Gora, čije direktne strane investicije su premašile one u Hrvatskoj, te je za prvih pola godine u Crnu Goru uloženo 176 milionaeuta. To je, ipak, manje nego u prošloj godini.

S druge strane, u prvom polugodištu 2012. godine Hrvatska je imala 154,4 miliona eura direktnih stranih investicija u pola godine.

U prvih sedam meseci 2012. godine neto ulaganja u Srbiju iznosila su 105 miliona eura, navodi Anadolija.

Pozivajući se na podatke Narodne banke Srbije (NBS), na konto direktnih stranih ulaganja u Srbiji je zabilježeno minus od 120 miliona eura, iako je Srbija prošle godine bila rekorder po stranim investicijama u regionu, jer je bila u plusu od 1,8 milijardi eura.

Kada je riječ o Kosovu, Anadolija navodi da je prema podacima Centralne banke Kosova, od 2000. godine pa sve do prvog tromjesečja 2012. godine, direktna strana ulaganja na Kosovu dostižu iznos od oko 2,4 milijardi evra.

U prvom tromesečju 2012. godine direktna strana ulaganja iznosila su, kako se navodi, 60,4 miliona eura.

Strane investicije u Makedoniji od 2007. do 2012. godine dostigle su 1,55 milijardi eura, izjavio je ministar finansija Zoran Stavreski.

Prema poslednjem izvještaju Svjetske banke za regiju jugoistočne Evrope, prosjek direktnih stranih ulaganja po glavi stanovnika je 285 dolara.

Prema tom pokazatelju, direktna strana ulaganja u dolarima po stanovniku iznose u Srbiji 341, Kosovu 284, Albaniji 232, Makedoniji 199 i BiH 77 dolara po glavi stanovnika.

pcnen.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *