KHOV: Očekuju višak od 8,64 hiljade eura

Dodajte komentar

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) planira da u narednoj godini ostvari višak prihoda nad rashodima od 8,64 hiljade eura, koji će iskoristiti za realizaciju obaveza koje ima kao regulatorni i nadzorni organ u oblasti tržišta kapitala.

Finansijskim planom KHOV-a za narednu godinu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predviđeni su ukupni prihodi od nešto manje od 1,28 miliona eura, ali i rashodi od oko 1,27 miliona eura.

Najveći dio prihoda KHOV bi, kako se očekuje, trebalo da ostvari od naknada za nadzor i kontrolu poslovanja investicionih fondova, 450 hiljada eura, kao i za evidenciju emisija koje se ne obavljaju putem javne ponude, 320 hiljada eura.

Naplatom naknada emitentima prilikom podnošenja zahtjeva za davanje odobrenja za javnu ponudu hartija od vrijednosti, Komisija bi naredne godine trebalo da ostvari prihod od 210 hiljada eura, dok se od naknada za preuzimanje akcionarskih društava očekuje 100 hiljada eura.

Planom prihoda predviđena je i naplata naknada emitentima prilikom podnošenja zahtjeva za simultano osnivanje, za kontrolu godišnjeg izvještaja o radu, kao i za licenciranje brokera, dilera i investicionih menadžera.

Planom rashoda KHOV-a u narednoj godini predviđeno je da se za bruto zarade zaposlenih izdvoji 647,56 hiljada eura, za ostala njihova primanja i naknade 52 hiljade, a za službena putovanja i članarine 38 hiljada eura.

Troškovi održavanja osnovnih sredstava bi, prema planu rashoda, trebalo da dostignu 139,5 hiljada eura, investicije 80,5 hiljada, a amortizacija 90 hiljada EUR. Rashodi za materijal i usluge će, kako se očekuje, iznositi 66,2 hiljade eura, a ostali poslovni rashodi 155 hiljada eura.

»Planiranje prihoda obavljeno je na osnovu propisanih naknada koje Komisija naplaćuje, predviđanja u kretanju tržišta i broja preduzeća za koje se očekuje da će tražiti odobrenja za emisiju, registraciju ili ostvarivanje nekih drugih zahtjeva i ispunjavanje zakonskih obaveza«, objašnjeno je u finansijskom planu.

Komisija, kako je saopšteno, namjerava da programirani nivo aktivnosti u narednoj godini ostvari sa postojeća 32 zaposlena, koji su angažovani u sektorima za korporativne aktivnosti, tržište hartija od vrijednosti, dobrovoljne penzione i investicione fondove i razvoj i saradnju, kao i u Sekretarijatu i kabinetu predsjednika, prenosi Portalanalitika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *