Vlada Srbije prodaje Galeniku na tenderu

Dodajte komentar

Vlada Srbije je u četvrtak odlučila da objavi međunarodni tender za Galeniku početkom 2013. godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija i privrede Srbije, Vlada je tom ministarstvu dala nalog da pripremi raspisivanja međunarodnog tendera za Galeniku početkom naredne godine, jer je trenutna finansijska pozicija te farmaceutske kompanije neodrživa.

Na međunarodnom tenderu, kako se ističe, trebalo bi da se pronađe ozbiljan strateški partner Galenike i obezbedila sigurna budućnost za tu kompaniju, koja je trenutno u državnim vlasništvu.

Pretpostavlja se da cijena svakako ne može biti 200 miliona eura, koliko je Dinkić tražio 2009. godine, kada je prvi put, ispostaviće se neuspješno, pokušao da proda „Galeniku”. Najveća prepreka u ostvarivanju te optimistične cijene je činjenica da je to javno preduzeće u 2011. godini po prvi put u svojoj istoriji poslovalo sa gubitkom od 122 miliona eura.

Prije tri godine Dinkić je raspisao tender za „Galeniku”, a ponuđači su na kraju bili nepoznati indijski proizvođač ljekova „Surya Pharmaceutical Limited” i investicioni fond „RPG Capital” sa Kipra. Tada je on rekao da nijedna ponuda neće biti prihvaćena zbog renomea, tačnije izostanka istog kod ponuđača, ali je prava istina da ponude ni tada nisu bile zadovoljavajuće. Tačnije ni blizu 200 miliona eura, prenosi Seebiz.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *