Spremaju kontrolore za provjeru sumnjivih privatizacija

Dodajte komentar

Sekretarijat za razvojne projekte predložiće na prvoj narednoj sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte kontrolore koji će ispitati ugovore o prodaji akcija za kompanije UTIP Crna Gora, Jadran-Perast i HTP Boka, saznaju Dnevne novine.

Da bi kontrolori mogli početi da obavljaju nadzor ispunjavanja ugovornih obaveza, moraju da budu potvrđeni na Savjetu za privatizaciju, koji bi trebalo da osnuje Vlada.

Dnevne novine saznaju da će Sekretarijat za razvojne projekte, koji je zadužen da nađe kontrolora, imena tih kompanija predložiti na prvoj narednoj sjednici Savjeta za privatizaciju.

“Predložićemo kontrolore i definisati rokove do kada bi trebalo da dostave izvještaj”, saopšteno je iz Vlade.

Objašnjeno je da kontrolor može biti nezavisna kompanija koju će izabrati prodavac (država) i kupac (privatne kompanije).

Premijer Milo Đukanović najavio je u ekspozeu da će Vlada raskinuti loše privatiza cione ugovore.

Un najtežoj poziciji je Vektra Boka. U dopisu državnih fondova se podsjeća da je Vektra planirala ulaganja od 64 miliona eura, u roku od tri godine od dana usvajanja urbanističkog projekta, za svaki hotel pojedinačno. Do sada radovi još nijesu počeli, a Vektra je u međuvremenu otišla u stečaj. Budvanska kompanija Imobilia, vlasništvo biznismena Branka Ćupića, obavezna je da uloži deset miliona eura u nekadašnju halu Jadran Perasta i palatu Smekja. Ugovorom je predviđeno da Imobilia taj novac uloži tri godine od dobijanja detaljnog urbanističkog plana. Plan je, prema podacima sa interneta, dobijen na proljeće ove godine.

Do sada je, prema podacima Vlade, Imobilia kao većinski vlasnik Jadran Perasta uložila više od 300.000 eura u restauraciju palate.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *