Kako je Psy zaradio 7,9 miliona dolara

Dodajte komentar

Videoklip za pjesmu Gangnam Style koji je najgledaniji u istoriji sajta YouTube približava se milijarditom gledaocu, što tvorca pjesme i spota, Park Dže-Sanga čini sve bogatijim – on će samo od TV reklama, reklama na Youtubeu i i prihoda od skidanja pjesme, ove godine zaraditi 7,9 miliona dolara.

Bogaćenje repera iz Južne Koreje, koji je poznat pod pseudonimom Psy, reflektuje promjene u načinu na koji se danas zarađuje u muzičkom biznisu, a AP u svojoj analizi pokazuje kako funkcioniše način na koji je Park došao do ogromnih prihoda.

Spot za Gangnam Style je od objavljivanja u julu imao više od 880 miliona pregleda na Youtubeu. Reperov zvanični kanal na ovom sajtu, na kojem su i drugi njegovi snimci, ima gotovo 1,3 milijardu pregleda.

Kompanija za onlajn video reklame TubeMogul procenjuje da su Psy i njegov agent, firma YG Entertainment zaradili oko 870.000 dolara od reklama na Youtube video klipovima. Psy zarađuje i od pregleda parodija njegovih spotova.

Google, vlasnik Youtubea, detektuje korišćenje materijala zaštićenog autorskim pravima, i autori mogu prekršiocima da nalože ili da sporni video uklone ili da mu dozvole da ostane, uz obavezu da prihod od reklama dijele sa Youtubeom.

U posljednjoj nedjelji septembra, kada je Gangnam Style imao oko 300 miliona pregleda, više od 33.000 videa na Youtubeu bilo je identifikovano kao korisnik elemenata tog spota.

Najviše pregleda originalnog spota dolazi iz SAD. Na drugom mjestu je Tajland, a tek na trećem Južna Koreja. Pri tome, prodornost reklama je veća što je zemlja razvijenija.

Što se tiče legalnih preuzimanja, Gangnam Style je u SAD skinuta oko 2,7 miliona puta. Prodaje se za 1,29 dolara u onlajn prodavnici IStore, koja je najjača na tržištu. Ona obično zadržava za sebe oko 30 odsto prihoda, pa bi Psy-u i njegovom menadžmentu moglo da pripadne oko 2,4 miliona dolara.

Nepoznato je kako Psy i YG Entertainment dijele novac, ali se pretpostavlja da je 70:30 od skidanja pjesme na teritoriji SAD.

U Južnoj Koreji, zarada je daleko manja. Stanovnici ove zemlje plaćaju manje od 10 dolara mjesečno na ime pretplate za onlajn muzičke servise. To znači da je cijena skinute pjesme oko 10 centi, a jednog onlajn puštanja oko 0,2 centa.

Reperov udio u zaradi od skidanja Gangnam Style je 14 odsto, a od onlajn puštanja – 7,5 odsto. U posljednjem slučaju to znači da on dobija 7,5 odsto od 0,2 centa, i to prije nego što što su kompozitor pjesme dobije dio. Najveći procenat dobijaju agent Psy-a i onlajn prodavci.

Pošto je prema podacima sa zvanične južnokorejske top liste Gangnam Style zaključno sa novembrom skinut više od 3,6 miliona puta i pušten više od 40 miliona puta, Saj će na domaćem terenu zaraditi na ovaj način nešto više od 61.000 dolara, pišu Vijesti.me.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *