Rudnici Boksita:Rusi napravili 150 miliona duga

Dodajte komentar

Iako je zahtjev za uvođenje stečaja u Rudnike Boksita Crnogorska komercijalna banka podnijela Privrednom sudu 18. oktobra zbog duga od 1,59 miliona, stečajni sudija Ivan Kovačević još nije zakazao pripremno ročište. U ministarstvu ekonomije nijesu imali informaciju da neko traži uvođenje stečaja u Boksite, dok su iz oba kompanijska sindikata najavili da će to spriječiti po svaku cijenu, ukoliko to ne uradi Vlada.

Predsjednik Sindikalne organizacije Boksita Ratko Radulović kategoričan je u tvrdnji da je to preduzeće od velike važnosti za državu, što je tokom nedavne predizborne kam-panje u Nikšiću potvrdio i novi premijer Milo Đukanović, prenosi Portalanalitika.

– Na promotivnoj tribini pred više hiljada građana Đukanović je jasno obećao da neće dozvoliti stečaj u Boksitima. Lično sam uvjeren da neće slagati jer smatra da je za Vladu nastavak rada Rudnika od izuzetnog interesa. Osim toga, radnici i Sindikat koji predstavljam i ranije smo poručivali svima da u našoj firmi neće biti stečaja – rekao je juče Radulović i dodao da bi jedino prihvatili, ukoliko se radi o eventualnom višku radnika, još jedan socijalni program.

U dva socijalna programa realizovana tokom 2009. i 2010. godine iz Boksita je otišlo oko 960 radnika uz prosječne otpremnine od 25.000 eura, a za isplatu poslednjeg tadašnji direktor Igor Kisenkov je prodao vilu u Herceg Novom, klub rudara u Nikšiću, udio u hotelu Metalurg, pogone transporta i prerade i hiljade kvadrata zemljišta za svega 2,5 miliona eura. Nezadovoljni radnici koji su otišli iz preduzeća podnijeli su krivičnu prijavu protiv Kisenkova zbog umanjenih otpremnina, neisplaćenih zimnica, regresa, jubilarnih plata i ostalih prava iz radnog odnosa, koje do danas nijesu ostvarili.

– Možda bi mogli da zbrinu još stotinjak radnika ali uz normalne otpremnine. Time bi broj zaloslenih bio sveden na 210, koji bi imali posla i primali plate – smatra Radulović.

U Samostalnom  sindikatu,čiji je predsjednik Borisav Bojanović, tvrde da nema govora o stečaju, te da će se protiv toga boriti svim raspoloživim načinima sindikalne borbe za osnovna radnička prava. Bojanović ističe da su dobili, istina nepotvrđenu informaciju, da su pregovori sa turskim „Toščelikom” o preuzimanju KAP-a i Rudnika pri kraju«

– Navodno, čim se formira nova Vlada taj dogovor će biti i konkretizovan. Nas u suštini i ne zanima ko će biti novi investitor, ali sa Samostalnim sindikatom mora razgovarati kako bi utanačili poštovanje obaveza prema radnicima. Stečaj u Boksitima nam nikada nije pominjan ni kao moguća opcija, a to inače ne dolazi u obzir – poručio je Bojanović.

Organizacija koju predstavlja, naglasio je, tražiće od nove Vlade da hitno ispita zaduženja firme, jer nagomilane dugove koje je strateški Vladin partner ruski CEAK napravio, a koji se procjenjuju na 150 miliona, sindikat ne priznaje.

– Mora se napokon znati šta su radili sve ove godine u Rudniku. Sve da godinama niko ništa nije proizvodio, a da su radnicima isplaćivali plate, dug ne bi bio ni približno toliki. Čak ni tvrdnja CEAK-a da su u Boksite uložili 4,5 miliona nije tačna, jer su te pare uzimali kao kredite i lizinge zbog kojih danas ispaštaju i radnici i firma – rekao je Bojanović dodajući da predstannici Samostalnog sindikata tokom ove sedmice očekuju sastanak sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Račun preduzeća Rudnici Boksita, prema poslednjim podacima Centralne banke o preduzećima u blokadi, blokiran je gotovo sedam mjeseci zbog duga od 2,041 milion eura. Dug je uvećan u odnosu na prošli mjesec kada je bio 2,03 miliona.

Radnici još nijesu primili septembarsku platu, za čiju je isplatu potrebno između 320 i 350 hiljada eura, a preduzeće je donedavno bilo u mraku, jer im je EPCG zbog duga od 130 hiljada eura isključila struju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *