EPCG: Poskupili struju i smanjili gubitke

Dodajte komentar

Elektroprivreda je u prvih deset mjeseci ove godine smanjila neto gubitke 22,5 miliona eura u odnosu na isti prošlogodišnji period. Glavni finansijski direktor EPCG Flavio Bianko kazao je da rezultati zaključno sa oktobrom pokazuju dobre ekonomske signale.

–Prihod prije kamata i poreza u oktobru je oko 18 miliona eura viši nego u prošloj godini – rekao je Bianko za list „Elektroprivreda” i dodao da očekuje nastavak tog pozitivnog trenda i u poslednjem kvartalu ove godine, jer je kompanija, zbog nedavnih promjena u strukturi obrta, sada u stanju da poboljša naplatu povećavajući profitabilnost i neto finansijsku poziciju., prenosi Dan.

Bianko je saopštio da je kompanija za deset mjeseci investirala preko 26,3 miliona eura, što predstavlja oko 80 odsto planiranih investicija za taj period.
Prema njegovim riječima, ako se profitabilnost kompanije zadrži na planiranom nivou i EPCG uspije da riješi neka tržišna i politička ograničenja koja utiču na trenutnu neto finansijsku poziciju, nema razloga da se ne potvrdi ono što je prvobitno planirano za narednu godinu u smislu investicija.

On je kazao da su nove metodologije za utvrđivanje cijena, koje je odobrila Regulatorna agencija za energetiku sredinom prošle godine, dovele do rasta prosječne cijene za EPCG od osam odsto.

–Taj korak naprijed, kao dio generalnog trogodišnjeg plana koji je definisala i odobrila RAE, definitivno je pomogao kompaniji da povrati dio značajno smanjenih tarifa tokom prošle godine – smatra Bianko.

Cijena kilovata električne energije u januaru je poskupila za 7,8 odsto, a u avgustu 5,86 odsto, pa sada građani plaćaju kilovat struje 8,13 centi, odnosno 9,5 centi sa PDV-om. Lani je kilovat sa PDV-om koštao 7,9 centi.

Obustavljena proizvodnja u TE Pljevlja
Termoelektrana „Pljevlja“ je preksinoć ušla u planski zastoj kako bi se pripremila za zimske uslove rada, saopštili su iz EPCG i dodali da će proizvodnju električne energije nastaviti sledeće sedmice.

–„Zimska njega“ obuhvata preventivnu kontrolu kompletnog postrojenja termoelektrane i otklanjanje uočenih nepravilnosti – kazali su iz EPCG i dodali da kapitalni remont TE, za koji je EPCG izdvojila osam miliona, ostvaruje očekivanja po pitanju pouzdanosti i proizvedenih količina električne energije.
Pored dvomjesečnog zastoja u radu tokom trajanja kapitalnog remonta, TE je od početka godine ostvarila 99 odsto proizvodnog godišnjeg plana, ili proizvela 1.131 gigavata električne energije, pa će do kraja godine premašiti plan koji podrazumijeva proizvodnju od 1.140 gigavata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *