Strane direktne ivesticije više u odnosu na isti period 2011

Dodajte komentar

U prvih devet mjeseci 2012. godine ostvaren je rast priliva SDI u poređenju sa prethodnom godinom. Prema preliminarnim podacima, neto priliv SDI u periodu januar–septembar 2012. godine iznosio je 302,6 miliona eura ili 11,6% više u poređenju sa istim periodom 2011. godine. Od početka godine evidentan je trend rasta priliva SDI na mjesečnom nivou, ako izuzmemo mjesec avgust, kao i povećanja ulaganja u nekretnine i u formi interkompanijskog duga.

Imajući u vidu ekonomsku situaciju u zemlji i okruženju, kao i neizvjesnost
na međunarodnim finansijskim tržištima, možemo konstatovati da je Crna Gora ostvarila relativno visok priliv SDI u posmatranom periodu.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 396,4 miliona eura. Priliv SDI u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 66,3% ukupnog priliva. U strukturi vlasničkih ulaganja 89,2 miliona eura se odnosilo na investicije u preduzeća i banke, dok je priliv po osnovu ulaganja u nekretnine iznosio 173,5 miliona eura.

U posmatranom periodu povećano je ulaganje u nekretnine za 36,7%, kao i priliv po osnovu interkompanijskog duga za 17,7% u poređenju sa prethodnom godinom. Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 102,9 miliona eura, pokazuju podaci Biltena CBCG.

Ukupan odliv stranih direktnih investicija iznosio je 93,8 miliona eura ili 13,2% više nego u 2011. godini. U strukturi odliva na povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju odnosilo se 50,4 miliona eura od čega je najveći dio išao na smenjenje obaveza po osnovu interkompanijskog duga (34,3 miliona eura), dok su ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosila 43,4 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *