KAP traži odlaganje izmirivanja kredita kod OTP – a

Dodajte komentar

Menadžment Kombinata aluminijuma (KAP) poslao je Ministarstvu finansija zahtjev za novo odlaganje izmirivanja rate kredita kod mađarske OTP banke od 25 miliona EUR, koji je u petak trebalo da stigne na naplatu.

Rusi su tražili da se plaćanje rate odloži do marta, za šta je potrebno da zahtjev Centralno-evropske aluminijske kompanije (CEAC) usvoji Vlada i da ga pošalje OTP banci na izjašnjavanje, piše Dan.

»Vlada je takođe za odlaganje kredita od 25 miliona EUR, jer KAP nema novca da ga plati. U svakodnevnoj smo komunikaciji sa OTP bankom, tako da ćemo im uskoro poslati zahtjev za odlaganje kredita«, reko je Danu izvor iz Ministarstva finansija.

CEAC je zahtjev poslao sa očekivanjem da će ga Vlada prihvatiti zbog činjenice da su u toku pregovori sa turskim Tosčelikom i njemačkim HGL-om, koji su zainteresovani za preuzimanje podgoričke fabrike.

OTP nije poslala zvanično obavještenje za aktiviranje državne garancije date za kredit KAP-a, iako je u petak istekao rok za naplatu 25 miliona EUR.

»Do sada smo nailazili na razumijevanje OTP-a, pa se nadamo da će i od sada biti tako«, kazao je izvor iz Ministarstva i dodao da ne zna da li će u slučaju da OTP banka aktivira garanciju na naplatu doći rata od 25 miliona EUR ili puna garancija od 49,6 miliona EUR.

Vlada je, pored garancija za kredite kod OTP i Dojče /Deutsche/ banke, garantovala i za zajam KAP-a kod ruske VT banke. VT banka je u martu tražila aktiviranje garancije od 60 miliona, ali s obzirom na to da prva rata od 20 miliona stiže na naplatu 2014. godine, aktiviranje garancije će sačekati do tada.

U slučaju da se u fabriku uvede stečaj, na naplatu bi stigle sve garancije, što je oznos od 110 miliona EUR.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *