Đukanović: Gubitak KAP-a nerealno visok

Dodajte komentar

Činjenica da niti jedna institucija niti bilo ko od crnogorskih ekonomista nije komentarisao gubitak KAP-a može se protumačiti tako da je u Crnoj Gori politika pobijedila, ili bolje reći porazila ekonomiju, naveo je Đukanović.

Gubitak KAP-a, od 44,5 miliona eura, u prvih devet mjeseci ove godine je nerealno visok, pri čemu je još jednom potvrđeno da Vlada nema nikakav uticaj i kontrolu nad poslovanjem te kompanije i samo formalno učestvuje u njenom vlasništvu, kazao je Portalu Analitika Goran Đukanović analitičar tržišta aluminijuma.

Prema njegovim riječima, zajedno sa dugom Elektroprivredi od blizu 60 miliona eura ukupan negativan rezultat je dostigao 100 miliona eura.

– Što je katastrofalan rezultat ako se uzme u obzir činjenica da je prosječna cijena aluminijuma na Londonskoj berzi metala- u prvih devet mjeseci iznosila 2025,42 dolara po toni a premije, odnosno, doplatak koji kupci plaćaju proizvođačima na berzansku cijenu u prosjeku iznosio oko 250 dolara na evropskom tržištu. Kako je iznos euro/dolar iznosio oko 1,28 u prosjeku za devet mjeseci, KAP je morao biti pozitivan makar jedan euro za pomenuti period i to uz redovno izmirivanje računa za potrošenu električnu energiju. Činjenica da niti jedna institucija niti bilo ko od crnogorskih ekonomista nije komentarisao ove brojke može se protumačiti tako da je u Crnoj Gori politika pobijedila, ili bolje reći porazila ekonomiju, naveo jeĐukanović.

Prema njegovim riječima, jedan od prioritetnih poteza Vlade morao je da bude smanjenje proizvodnje aluminijuma na sadašnju količinu još krajem prošle godine, kako bi se smanjili gubici i obuzdali troškovi.

– Crnoj Gori se na ovaj način nanosi u kontinuitetu velika šteta, iz godine u godinu, i Vlada bi morala da preuzme odgovornost za sve učinjeno i neučinjeno tokom prethodnog perioda. Zbog činjenice da Vlada nije u stanju da zaštiti državne interese u KAP-u procjenjujem da će u narednih šest mjeseci ta kompanija izgubiti minimum dvadeset miliona eura zbog neiskorišćenih povoljnih prilika na tržištu,između ostalog i zbog neprodavanja aluminijuma po tržišnoj cijeni sa premijom, zaključio je Đukanović. (portalanalitika.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *