Reagovanje: Izbor vodećih kadrova u NLB i članicama NLB Grupe

Dodajte komentar

U vezi članka koji je portal Bankar.me objavio na svojim stranicama 20.10.2012. (članak je preuzet sa portala dnevne novine DAN), na temu izbora vodećih kadrova u NLB i u članici NLB Grupe NLB Montenegrobanci, od Uprave NLB Montenegrobanke smo dobili zvanično saopštenje, kojim se želi izbjeći donošenje pogrešnih zaključaka i radi korektne obaviještenosti javnosti. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

Statut NLB Montenegrobanke ne ograničava broj izvršnih direktora, a nije ga ograničavao ni prije imenovanja Roberta Kleindiensta, već samo definiše minimalni broj. Ni opis profila izvršnog direktora u sistematizaciji radnih mjesta nije se mijenjao, odnosno prilagođavao.

Imenovanje Roberta Kleindiensta za izvršnog direktora saglasno su potvrdili Uprava NLB i odbor direktora NLB Montenegrobanke. Naglašavamo da se g. Robert Kleindienst iz svih postupaka odlučivanja zbog konflikta interesa izuzeo. Njegovu uslovnu ostavku (u vezi sa stupanjem na funkciju izvršnog direktora u NLB Montenegrobanci) na mjesto člana uprave NLB potvrdio je i nadzorni odbor NLB. Kao član uprave NLB sa licencom Banke Slovenije bio je adekvatno kvalifikovan za člana uprave kćerinske banke i obavio je sve postupke za stjecanje licence kod centralne banke u Crnoj Gori. Pri tome ističemo da navođenje o njegovom imenovanju za izvršnog direktora NLB Montenegrobanke već dva dana prije njegove ostavke na mjesto člana uprave NLB, nije istinito. Naime, odbor direktora ga je imenovao uslovno, vezano na dobijanje prethodne saglasnosti crnogorske centralne banke, što je uobičajen postupak. Uslovi za upućivanje u članicu NLB Grupe bili su u skladu sa Politikom upućivanja u NLB Grupi i nisu ni u kom slučaju odstupali od onih za druge slovenačke članove uprava u bankama na tržištima JIE.

S obzirom na zaoštrene ekonomske situacije na tržištima JIE , praksa u NLB Grupi je da tamo gdje je to potrebno, uputimo najsposobnije kadrove iz NLB koji imaju odgovarajuća znanja i iskustva za neposredno preduzimanje mjera, u skladu sa standardima NLB Grupe. Potonje važi i za NLB Montenegrobanku, gdje smo u skladu sa sistemom corporate governance u NLB Grupi ojačali oblast upravljanja rizicima.

Što se tiče izbora vodećih kadrova u NLB želimo da naglasimo da kadrovska politika banke definiše razne moguće načine izbora takvih kadrova – od traženje istih u okviru same banke do konkursa na spoljnom tržištu, a u nekim slučajevima i pomoću specijalizovanih spoljnih agencija. Selekcioni postupci između ostalog uključuju psihološka testiranja kojima se provjerava nivo kompetencija koji zahtjeva pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, specifična znanja i spretnosti, iskustava i reference.

Špekulacije, insinuacije i aludiranja ne komentarišemo.

Uprava NLB

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *