HTP Onogošt: Traže pare za otpremnine

Dodajte komentar

Generalni štrajk radnika HTP „Onogošt”, koji je trebalo da počne juče, odložen je za nekoliko dana, jer su nadležni obećali sindikatu pregovore o socijalnom programu, rekao je juče „Danu” Veselin Barović, potpredsjednik te radničke organizacije. Na prošlonedjeljnim pregovorima predstavnici resornih ministarstva, istakao je, predložili su da sindikat inovira već predloženi socijalni program i utvrdi tačan broj onih koji žele da odu, kako bi se znalo koliko je novca neophodno. Barović ističe da novo anketiranje zaposlenih neće raditi sve dok se ne održi obećani sastanak sa predsjednikom Privrednog suda Draganom Rakočevićem.

– Sa Rakočevićem treba da razgovaramo o mogućnostima da se za objekte HTP-a počnu sklapati ugovori za narednu sezonu i koliko radnika treba da ostane. Moramo razgovarati i o socijalnom programu, odnosno kako obezbijediti novac – rekao je Barović.

Sindikat je ranije predložio da se za sva 82 stalno zaposlena isplate otpremnine od 12.560 eura, od 1,03 miliona eura kojih se Vlada odrekla prije tri godine na ime poreskog i duga za doprinose. Taj predlog su prihvatila ministarstva rada i turizma, ali je bio neprihvatljiv za resor finansija. Potom je iz Ministarstva turizma saopšteno da će se otpremnine finansirati od prodaje dijela imovine, ali je stečajni upravnik Dragan Smolović istakao da je to nemoguće, jer u 2,5 miliona eura priznatih potraživanja nema duga prema Vladi.

– Opraštanje duga za porez i dopronose prije nekoliko godina bilo je u cilju pomoći sprovođenju plana lične uprave, koji nije uspio. Jedina varijanta za otpremnine je upravo taj novac, a ne od prodaje objekata. Vlada nije prijavila potraživanja, a najveći povjerilac HTP-a je bjelopoljski „Mesopromet”, kome duguju pola miliona – objasnio je Smolović.

HTP je u klasičnom stečaju od marta, njihov hotel u Sutomoru zbog završetka sezone je već zatvoren, što slijedi i „Teuti” u Risnu, a radnici će do kraja mjeseca, ukoliko Privredni sud ne odlučili drugačije, dobiti rješenja za prestanak radnog odnosa.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *