Guverner CBCG sastao se sa izvršnim direktorom Holandske konstituence u MMF-u

Dodajte komentar

Guverner CBCG, dr Radoje Zugić, sa saradnicima, primio je danas izvršnog direktora Holandske konstituence u MMF-u, gospodina Menno Snel-a, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Guverner Žugić se zahvalio gospodinu Snel-u na izvanrednoj saradnji i podršci koju Crna Gora uživa u okviru Holandske konstituence, koja je ujedno i jedna od najaktivnijih konstituenci u Međunarodnom monetarnom fondu.

Na današnjem sastanku razmijenjena su mišljenja o ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i na globalnom nivou. Konstatovano je da je globalni oporavak još uvijek neizvijestan iako se u ovoj godini očekuje globalni rast.

Guverner Žugić je ocjenio da je bankarski sektor u znatnoj mjeri oporavljen, ali još uvjek ranjiv i da u okviru svojih regulatornih nadležnosti Centralna banka Crne Gore preduzima neophodne mjere u cilju očuvanja finansijske stabilnosti i jačanja institucija finansijskog tržišta.

Gospodin Snel smatra da su strane direktne investicije od velikog značaja za crnogorsku privredu i da u tom smislu treba nastaviti sa kreiranjem podsticajne investicione klime. On je takođe istakao da je ohrabrujući rast depozita i povjerenje građana u bankarski sektor.

Izvršni direktor Holandske konstituence informisao je Guvernera i njegove saradnike o budućim aktivnostima MMF-a usmjerenim ka iznalaženju brzog odgovora na različita globalna ekonomska kretanja.

Holandska konstituenca predstavlja i zastupa interese Crne Gore u Izvršnom odboru MMF-a i čine je sledeće zemlje: Crna Gora, Holandija, Jermenija, BIH, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Gruzija, Izrael, Makedonija, Moldavija, Rumunija i Ukrajina.  Izvršni odbor MMF-a čine 24 izvršna direktora Fonda koje imenuju države članice. (cb-cg.org)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *