Rusija prodala 7,58% Sberbanka

Dodajte komentar

Rusija je prodala 7,58-postotni udio u najvećoj ruskoj banci Sberbank i sada drži 50 posto udjela plus jednu dionicu s pravom glasa, objavila je ruska centralna banka.

Cijena redovne dionice određena je na 93 rublje odnosno 3,04 dolara, stoji u saopštenju ruske centralne banke zadužene za upravljanje državnim udjelima, objavljenom u utorak. To bi značilo da je Rusija prodajom udjela prikupila 159 milijardi rublji, odnosno 5,2 milijarde dolara.Na prodaju su ponuđene redovne dionice, na Moskovskoj berzi, i globalne potvrde o deponiranim dionicama koje su obuhvatale po četiri redovne dionice, na Londonskoj berzi.

Potražnja je bila dva puta veća od ponude, što govori o velikom zanimanju ulagača za privatizacijske projekte ruske vlade. Ponudu za upis dionica podnijelo je 300-tinjak ulagača iz cijeloga svijeta, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Države, Bliski istok i Aziju.

Sberbankov izvršni direktor German Gref zadovoljan je odazivom ulagača. “Uspješna transakcija omogućit će nam da bolje iskoristimo prilike za rast u Rusiji i u svijetu”, konstatovao je.

Smanjenje državnog udjela u Sberbanku predviđeno je privatizacijskim planom ruske vlade koja prodajom državnih udjela u iduće tri godine planira namaknuti 1.500 milijardi rublji i time dodatno poduprijeti rusku privredu.

Sberbank je s 19.000 podružnica najveća ruska banka. Ove je godine preuzela austrijski Volksbank International, preko kojeg je osigurala pristup i hrvatskom tržištu. (seebiz.eu)

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *