Azijska tržišta: Snažan skok indeksa zbog ECB-a i Kine

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene dionica jutros snažno porasle jer su ulagači skloniji rizičnijim investicijama, nakon što je Evropska centralna banka najavila odlučne mjere za suzbijanje dužničke krize, a kineske vlasti pokrenule nove projekte koji bi trebali podstaknuti ekonomiju.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju skočile između 0,5 i 3,9 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 1,3 posto, pa bi danas mogao zabilježiti najveći dnevni skok u pet tjedana.

Euforija na tržištima zahvaljuje se odlučnim mjerama ECB-a za suzbijanje dužničke krize. Predsjednik ECB-a Mario Draghi najavio je juče novi program ‘direktnih monetarnih transakcija’, prema kojemu će centralna banka kupovati državne obveznice na sekundarnom tržištu.

ECB će kupovati obveznice s rokom dospijeća od jedne do tri godine, bez ograničenja kupovine, a cilj je tog programa sniziti troškove zaduživanja Italije, Španije i ostalih prezaduženih članica eurozone kako bi im se olakšao izlazak iz dužničke krize.

Ulagače je ohrabrila i vijest da su kineski regulatori odobrili pokretanje infrastrukturnih projekata, što predstavlja još jedan znak da tamošnje vlasti nastoje podstaknuti rast ekonomije.

„Mislim da su te vijesti ulagačima donijele olakšanje koje su tako željno iščekivali. Čekali su podsticajne vijesti i one od juče stižu”, kaže Simon Twiss, partner u fondu Amhem Investment Management.

Pozitivno su na tržišta djelovali i jučer objavljeni podaci ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, prema kojima je u avgustu u SAD-u broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 201.000, znatno više nego što se očekivalo.

Zahvaljujući odlučnim mjerama ECB-a za suzbijanje dužničke krize, jutros je kurs eura na valutnim tržištima porastao s jučerašnjih 1,2610 na 1,2635 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 98,85 na 99,70 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je kurs porastao s jučerašnjih 78,40 na 78,90 jena.

Nakon što je juče porasla za 15-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku pala za 65 centi, na 94,85 dolara po barelu. (seebiz.eu)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *