Skok evropskih akcija uprkos krizi povjerenja u Njemačkoj

Dodajte komentar

Evropske berze zabilježile su juče rast akcija, uprkos padu indeksa poslovnog povjerenja u Njemačkoj na najniži nivo od marta 2010, dok su trgovci iščekivali eventualne mjere ekonomske stimulacije.

Indeks berze u Frankfurtu DAKS 30, koji je cijeli dan bilježio skroman rast, završio je dan 1,10 odsto u plusu uz 7.047,45 poena, dok je pariški indeks CAC 40 porastao za 0,86 odsto na 3.462,83 poena, prenijela je agencija AFP.

Londonska berza juče je bila zatvorena zbog praznika.

Milanski indeks FTSE MIB skočio je za 0,89 odsto, a madridski IBEKS 35 za 1,21 odsto, uprkos tome što je Španija revidirala naniže podatke o ekonomskom rastu u 2010. i 2011. godini, koji su pokazali da se njena privreda jedva oporavila od prethodne krize prije nego što je ponovo zapala u recesiju.

Zajednička evropska valuta prodavana je za 1,2516 dolara u odnosu na 1,2512 dolara s kraja prošle nedjelje.

Poslovno povjerenje u Njemačkoj je u avgustu palo na najniži nivo u posljednje gotovo dvije i po godine, usljed toga što je najveća evropska privreda počela da posustaje zbog dužničke krize u evrozoni, pokazali su juče podaci njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja, Ifo.

Predsjednik instituta Hans-Verner Zin izjavio je: “Njemačka privreda nastavlja da posustaje. Trenutna poslovna situacija je tek blago pogoršana, ali kompanije izražavaju veći pesimizam kad je riječ o daljem poslovanju.”

Predsjednik američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Ben Bernanki će se u petak obratiti godišnjem skupu centralnih bankara u Džekson Holu, Vajmonig, u vrijeme kada tržišta iščekuju detalje o tome kako bi Fed mogao da pokrene privrednu aktivnost u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Investitori takođe očekuju nagovještaje da će Evropska centralna banka pokrenuti novi program kupovine obveznica problematičnih zemalja evrozone, kao i signale da Kina može da ubrza svoj spori privredni rast ublažavanjem monetarne politike.

Berze su juče ipak dobile podsticaj, nakon što je predsjednik Fed-a za Čikago Čarls Evans pozvao na hitno monetarno labavljenje, a američke akcije su porasle nakon pobjede “Epla” nad “Samsungom” u sudskom procesu u vezi sa patenatima.

Industrijski indeks Dau Džons napredovao je za 0,05 poena na 13.164,63 poena, dok je američki indeks akcija S&P 500 skočio za 0,27 odsto na 1.415,27 poena, a tehnološki indeks Nasdak za 0,37 odsto na 3.081,27 poena. (capital.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *